Bir araştırmaya göre, cinsel aktivitenin kalp krizini tetikleme riski çok düşük ve aslında seks birçok kişinin algıladığı gibi zorlu bir aktivite değil.

Dr. Hasan İnsel - Milliyet

Bir dostunuz kalp krizi geçirdikten sonra bakıyorsunuz eskisinden daha da sağlıklı görünüyor. Peki her şey dışarıdan göründüğü gibi mi, yoksa korkuları, çekingeleri devam ediyor mu? Mesela seks konusunda içleri rahat mı? Sınıf arkadaşım, kardiyolog Dr. Güven Caner’le konuşmaya başladık bu konuyu. Konuyu açmamızın sebebi, yeni stent takılmış olan gençlik yıllarımızdan çok sevdiğimiz bir dostumuzun, bu konuyu merak edip sorması. İşte Dr. Güven Caner’in bu konuda anlattıkları:

“Kalp krizi geçiren erkekler tekrar seks yapmaya başlama konusunda oldukça çekingen davranıyor. Kalp krizi sonrasındaki rehabilitasyonla ilgilenen psikologlara göre bunun nedeni, ikinci kez kalp krizi geçirme kaygısı. Diğer nedeniyse seks yaparken başlarına bir şey gelirse partnerlerinin bundan ötürü suçluluk duyacak olmaları. Bunlar kalp hastalarında sekse tekrar başlama konusunda endişe yaratıyor. Oysa kardiyologlar kalp krizi geçirenlerde seksin, hastaların sandığı kadar riskli olmadığı kanısındalar.

Doktor kontrolünde dönüş

Ciddi komplikasyonlar yoksa kalp krizinden birkaç hafta sonra doktorlarına danışarak ve onun önerilerini alarak sekse başlanabileceği görüşündeyiz. ‘American Journal of Cardiology’ dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, cinsel aktivitenin kalp krizini tetikleme riski çok düşük ve aslında seks birçok kişinin algıladığı gibi zorlu bir aktivite değil. Eğer hasta nefes darlığı ya da göğüs ağrısı olmadan birkaç kat merdiven çıkabiliyorsa ya da yürüyüş bandı egzersizi yapabiliyorsa rahatlıkla seks de yapabilir.

Başarılı bir baypas ameliyatı geçirenler ya da stent takılan hastalar, ameliyat yaraları iyileştikten sonra seks yapabilir. Kalp krizinden sonra kalp yetmezliği, tehlikeli kalp atımı düzensizlikleri gibi komplikasyonlar gelişen hastalarınsa cinsel aktiviteye başlamadan önce bu rahatsızlıklarını tedavi ettirmeleri gerekiyor.

Sertleşme sorunu için kullanılan birtakım ilaçlar, birçok kalp hastasının göğüs ağrısı için kullandığı nitrogliserin ve nitratlarla alınırsa kan basıncının aşırı düşmesi sonucunda ölüme bile neden olabiliyor. Bu yüzden kalp krizi veya kalp ameliyatı geçirenlerin iktidarsızlık için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalarında fayda var. Yine kalp hastalarının yüksek tansiyon ve başka kalp sorunları için sık kullandıkları ilaç sınıfı olan Beta Blokerler kalp krizi riskini düşürseler de, erkeklerde ve kadınlarda yerine göre cinsel gücü zaltabiliyorlar.

Kendinizi test edin

Seks sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı veya kalp atımlarından düzensizlik olursa durun ve dinlenin. Eğer sorun geçmezse derhal acil tıbbi yardım isteyin. Bu aslında sadece seks için değil, her türlü fiziksel aktivite için geçerli bir uyarı.
Hastaların yorgunken ve stresliyken değil, kendilerini dinlenmiş, rahat hissettiklerinde seks yapmaları en doğru zamanlama. Seksle yemek arasında sindirim için 2-3 saat geçmesi tavsiye ediliyor.

Bu arada kalp krizi geçirdikten sonra daha anlayışlı, sevecen ve sabırlı olduklarını söyleyen hastaların sayısı da oldukça fazla. Bu kişiler eğer bu tutumlarını yatak odasına taşırlarsa, cinsel yaşamları eskisinden de iyi olabilir.”