Ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında yüzde 43 ile ilk sırada yer alan koroner kalp hastalıkları genel anlamda yaşa ve cinsiyete bağlı olarak geliştiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Güngör kalp krizinde erken müdahalenin de öneminin çok büyük olduğunu vurguladı.
Dünyada her üç ölümden birinin kalp krizinden meydana geldiğini kaydeden Güngör, “Kalp krizi nedeniyle her yıl dünya üzerinde 17 milyon kişi, Türkiye'de ise 190 bin kişi koroner kalp hastalıkları nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde kalp hastalıklarına bağlı ölümler, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında kadınlarda birinci, erkeklerde ise ilk beş ülke arasında yer almaktadır. Sağlıksız beslenmeye bağlı kolesterol, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen faktörlerin ise başında geliyor. Genellikle kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlarda pıhtı oluşumu nedeniyle meydana gelen kalp krizinde anında müdahale hayat kurtarıyor”dedi.
AĞRIYI BİLMEYENLER TEHLİKEDE
Türkiye’de göğüs ağrıları sonucu hastanelere başvuruların sayısının çok fazla olduğunu ifade eden Güngör; “Göğüs ağrısı şikâyetiyle gelen hasta sayısı çok fazla ama bunların sadece yüzde 15-20’sinin kalp hastalığıyla ilgili şikayetleri var. Daha tehlikeli olan, olayın farkında olmayan daha genç ya da öncesinde yürürken ya da istirahat anında kısa süreli ağrılar yaşamamış hastalar. Bunlar ağrıyı bilmiyorlar, bu yüzden de gelen ağrıyı bazen kas ağrısı olarak yorumlayabiliyorlar. Bu da bu kişilerin hastaneye başvurma süresini uzatıyor. Kalp krizinin geç döneminde hastaneye geldiklerinde ise yapılacak girişimden yeterli faydayı sağlayamıyorlar” diye konuştu.
“BAZI HASTALIKLAR GÖĞÜS AĞRISI YAPABİLİR”
Göğüs ağrısının birçok sebebi bulunduğunu dile getiren Güngör; “Mide, safra kesesi ağrıları gibi karın içi organlardan kaynaklanan ağrılar, kas ağrıları, reflü gibi yemek borusu şikâyetleri, boyun fıtığı ağrıları da göğüs ağrılarına neden olabilir. Erkeklerde 45 yaşın üstü, kadınlarda ise 55 yaşın üzerindekiler, ailesinde kalp hastalığı olanlar, şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü bulunanlar ile sigara içenlerde oluşabilecek göğüs ağrılarına dikkat edilmesi gerekir. Koroner arter hastalığında en önemli konu, hastanın kalp krizi geçirmesinin önlenmesi ve hayatta kalmasının sağlanmasıdır. Risk grubunda olanlar, sigarayı bırakma gibi basit bir takım tedbirle bu hastalıktan korunabilir.” ifadelerini kullandı.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg