Panik atağın göğüste sıkışma, ağrı, nefes darlığı hissi gibi şikayetlerin tipik belirtileri olduğunu kaydeden uzmanlar,
bu belirtilere, kalp hastalıklarında da rastlandığını dile getirdiler. Uzmanlar özellikle bu şikayetlerle panik atak hastalarının, kalp rahatsızlığı şüphesiyle doktora gitmelerine yol açtığını belirttiler.
PANİK ATAK NEDİR?
Panik atak, aniden başlayan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleri olarak tanımlanıyor.
Hastaların çoğu zaman "kriz" adını verdiği nöbetler aniden başlıyor, giderek şiddetleniyor ve şiddeti 10 dakika içinde en yoğun düzeye çıkıyor.
Uzmanlar konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda “Göğüste sıkışma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, terleme tipik panik atağın bulgularından. Bunlar kalp krizinde ve kalp damar hastalıklarında gördüğümüz sıkıntılar" dediler.
Panik atak hastalarının psikiyatrik rahatsızlıklar içinde yapılan araştırmalarda en fazla hekime başvurma oranına sahip olduğunu belirten uzmanlar, “Çünkü panik atak hastaları, sıklıkla kalp hastası olduğunu veya kalp krizi geçirdiğini düşünüp, hekimlerin yolunu tutuyor” diye konuştular.
HASTALIKLAR SIRASINDA ORTAYA ÇIKABİLİYOR
Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda şunları kaydetti: “Bazı hastalıklar sırasında, seyrinde çıkan ortaya çıkan panik ataklar da var. Solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları, metabolik, hormonal bozukluklar,elektronik değişiklilkler, kan şekerine bağlı panik ataklar görülebilir”
Uzmanlar bu şikayetlerle gelen hataların önce kalp ve damar hastalıkları yönünden kontrol edilmeleri gerektiğini belirtirlerken şunları söylediler: “Damarlarda birşey olmadığına bakılabilir ve değerlendirilebilir. Eğer kalp damar hastalığı mevcut değilse panik atak tanısını koymak son derece kolay bir hal alıyor”