ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’ne göğüs ağrısı nedeni ile başvuran Hasan Hüseyin Bakar (68) ve Şevki Topkaya (73) isimli iki hastada, Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör ve Yrd. Doç. Dr. Cemil Zencir tarafından yapılan koroner anjiyografide kalbi besleyen atardamarlardan çıkan ve doğuştan itibaren var olup yarık şeklinde uzanıp akciğere kirli kanı taşıyan, büyük damara dökülen fazladan bir damar tespit edildi.

Göğüs ağrısına neden olan bu damarlar Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör ve Yrd. Doç. Dr. Cemil Zencir tarafından ameliyata gerek olmadan anjiyografi salonunda 30 dakika gibi kısa sürede kapalı yöntemle bu damarlar “Coil Yöntemi (Tıkama)” ile tıkanarak başarılı bir şekilde hastalar sağlığına kavuşturuldu.
Müdahale işleminin iki hastada da başarılı bir şekilde geçtiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Hasan Güngör, nadir görülen bu yarıkların tedavisinin her merkezde yapılmadığını Türkiye ve dünyada da vaka azlığı sebebiyle sayılı merkezlerde yapıldığını belirterek, “ Kardiyologlar her zaman tıkalı damarları açmaz, bu hastalarda olduğu gibi bazen de fazla olan açık bir damarı tıkamak zorunda kalabiliyoruz'' diye konuştu.

Bu tip doğuştan oluşan ve fistül ismi verilen yarıkların iki tür tedavisinin olduğunu aktaran Güngör, birincisinin açık cerrahi ile kalbin açılarak bu damarın iptal edilerek bağlanması, ikincisinin ise anjiyografi salonunda kapalı yöntemle damarın tıkanması olduğunu vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Cemil Zencir ise, hastaların yaşı itibariyle cerrahi ameliyatı uygun görmediklerini ve kapalı metod uygulayarak koroner damarlara yerleştirdikleri sistemlerle kirli kanı akciğerlere taşıyan damara uzanan bu yarıkları tamamen iptal ettiklerini ve bağlantıyı kopardıklarını ifade etti. Zencir, hastaları uyutmadan yaptıkları kapalı işlem sayesinde ikisinin de bir sonraki gün taburcu edildiğini sözlerine ekledi.