Amacımız bu helikopterin polis tarafından kullanılmasını önlemekti. F-16’yı iki kişi kullanıyorduk’ dedi. Darbe girişimi sürecinde 15 Temmuz gecesi Ankara’da Özel Harekât Daire Başkanlığı’nı bombalayan uçağın pilotu Yarbay Mustafa Azimetli, Özel Harekât Daire Başkanlığı’nı nasıl bombaladığını savcılık ifadesinde ayrıntılı olarak anlattı. Azimetli, darbe girişimini akşam saatlerinde komutanından öğrendiğini, ancak emir komuta zinciri içinde olmadığını bombalamalardan sonra öğrendiğini iddia etti. 

Kendisine Albay Ahmet Özçetin’in emir verdiğini söyleyen Azimetli, “Özel Harekât Daire Başkanlığı’nın helikopterlerini polisler kullanamasın diye imha ettik” dedi. Azimetli, Ankara üzerindeki alçak uçuşları ise halkı korkutmak için yaptıklarını itiraf etti. ‘Sikorsky’yi imha ettik’

Azimetli şunları anlattı: “O gün, yani 15 Temmuz akşamı saat 23.00 sularında, polis Özel Harekât’ın Gölbaşı’ndaki merkezinde bir Sikorsky helikopteri bombalamak suretiyle, yani yukarıdan bomba atarak imha ettik. Amacımız bu helikopterin polis Özel Harekât tarafından kullanılmasını önlemekti. Bu sırada F-16’yı iki kişi kullanıyorduk. Yanımda Ekrem Aydoğdu vardı. Uçağı o kullanıyordu. Ancak direktifleri ben veriyordum. Uçakta üst olarak bulunuyordum. Direktifleri ben verdim. Ben Ekrem’in amiri değil üstüydüm. Çünkü Ekrem benim filomda değildi. Birlikte uçuşumuz o gecenin özelliğine mahsustu.”

‘Amaç psikolojik baskı’

“İkinci uçuşu ise aynı gece saat 02.00 dolaylarında 16 Temmuz sabahına doğru yaptık. Aynı üsten başka bir F-16 ile yaptık. Bu kez Ankara üzerinde alçak irtifa uçuşları yaptık. Bu talimatın amacının darbeye direnenleri psikolojik baskı altına almak amacında olduğunu düşünüyorum. Bize Kızılay civarında, yani Meclis ve çevresinde alçak irtifa uçuşları yapmamız söylendi. Ancak biz ses duvarını aşacak şekilde süper-sonic uçuşlar yapmadık. O gece itibariyle genel olarak hangi üslerden kaç uçak kalktığını veya Ankara semalarındaki uçakların uçuş menşeini söyleyecek durumda değilim. Ben bu olaylar boyunca Akıncılar üssündeydim. Yukarıdaki uçuş direktiflerini amirim Albay Ahmet Özçetin’den aldım.”

‘Önceden öğrendim’

“Olay gece patladı. Diğer birliklerden sivil-asker olan askeri giyimli ve silahlı olan çok sayıda kişi Akıncılar üssüne gelmişti. Ben bir darbe planlandığını ve o gün gerçekleştirileceğini saat 19.00’da Albay Ahmet Özçetin’den öğrendim. İlk sortiden sonra yani Sikorsky’yi vurduktan sonra ise Genelkurmay tarafından yapılan ve emir komuta zinciri doğrultusunda yapıldığına ilişkin şüphe duymaya başladım. Albay Ahmet Özçetin konuyu açıkladıktan sonra bana direk görev tevdi etti. Beni ikna etmeye çalışmadı, beni tehdit etmedi. Bizim Sikorsky bombaladığımız uçuşumuz bir saat kadar sürdü. 

En son yaptığımız alçak irtifa uçuşu da bir saat kadar sürdü. (...) 16 Temmuz sabah 08.00 gibi Akın Öztürk’ün 143. Filo’ya geldiğini gördüm. Halen Üs Komutanı Hakan Evrim ön tarafta duruyordu. Akın Öztürk, Evrim ile konuştuktan  sonra makam aracıyla 143. Filo’dan ayrıldı.”

Yarbay Azimetli, emniyette darp edildiğini iddia ederek emniyet ifadesindeki bazı bölümleri kabul etmedi. Azimetli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.