Gelişen teknoloji ile birlikte lüks olmaktan çıkıp hayatın bir parçası haline gelen klimalar, en önemli ihtiyaçlardan biri haline geldi. Yazın aşırı sıcaktan kışın ise soğuktan koruyan klimaların kalitesiz olması hem sağlığa hem de ekonomiye zarar veriyor.
Aydın"da yıllardır özel bir firmanın bayiliğini Cavit Eskici, konutlardan araçlara, okullardan iş yerlerine kapalı her ortamda kullanılan klimaların bilinçli kullanılmasını en önemlisi satın alırken de bilinçli davranılması gerektiğini söyledi.
Klimanın artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç duyulan bir cihaz olduğunu belirten Cavit Eskici “Hızla gelişen klima teknolojisini yakından takip edemediğimiz için ısıtma ve soğutma ihtiyacımızın karşılanmasında klimaların maliyetlerinin ve harcamalarının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun aksine teknolojideki gelişmelerle bütünleşen klimalar oldukça ekonomik ve sessiz hale geldi. Elektrik harcamaları ve bakım maliyetleri azaldı. Yeni cihazlarda az enerji harcanarak çok kaliteli hava elde edilmektedir. Isıtma ve soğutma özelliklerinin yanında teneffüs ettiğimiz havayı kötü koku ve partiküllerden arındırarak temizlemektedirler. Klimalarda uygulanan elektrostatik ve karbon filtreleme yöntemlerine antifungus kaplama özelliği de eklenerek sterilizasyon artırılıp hava kalitesi yükseltildi. Uzaktan kumanda sistemine kazandırılan I FEEL (hissediyorum) özelliği sayesinde klimanız ortamın ısı derecesini sizin ısı ihtiyacınıza göre en yakın değerlerde dengeleyebilmektedir. Sağlık koşullarına uygun ideal ısıtma ve soğutma sağlayan klimalar ısı pompası özelliği ile 0 c nin üzerindeki sıcaklıklarda çok ekonomik ısıtma sağlarlar. Havadaki nemi alarak ideal konfor şartlarını oluştururlar. Otomatik sıcaklık kontrolü ile ortamın ısısını ölçerek arzu edilen sıcaklık derecesi elde edilene kadar çalışmayı sürdürerek dış hava şartlarına rağmen iç ortamdaki ısıyı sabit tutarlar” dedi.
KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Sadece “Bir klima cihazım olsun” mantığı ile hareket edilmemesini, kalitesi kanıtlanmış ürünler tercih edilmesinin tavsiye eden Eskici, “Uzun yıllar beraber olacağımız klimayı satan firmanın tüketici memnuniyetini ilke edinmiş, tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştirebilen, servis ağı güçlü, kaliteden taviz vermeyen bir firma olmasına dikkat edilmelidir. Klima satın alırken kullanılacak cihazın modeli tercihi ve kapasitesi hakkında uzman kişilerin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model klimanın kullanılması gerektiği önemlidir. Elektrik enerjisini konfora dönüştüren cihazlar olarak da tarif edebileceğimiz klimaların ısıtma ve soğutma kapasiteleri binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanmalıdır” ifadelerine yer verdi.
KALİTESİZ KLİMA HEM SAĞLIĞA HEM DE EKONOMİYE ZARAR VERİYOR
Klima alırken sadece fiyatının bakılmaması ve kullanırken de uzmanların önerilerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Cavit Eskici “Kapasitesi ve yeri yanlış seçilmiş kalitesiz bir klima cihazı sağlığımıza zarar verebilir. Hangi konumda olursa olsun klimanın rüzgarının karşısında durulmamalıdır. Klima çarpmalarının nedeni klima rüzgarının karşısında bulunmaktan kaynaklanmaktadır. Klimaların oluşturduğu rüzgarın ortamda bulunanları rahatsız etmemesi için manuel ve otomatik kanatçıklardan istifade edilmelidir. Bu kanatçıklar gerektiği şekilde ayarlanıp kullanıldığında kesinlikle herhangi bir rahatsızlık söz konusu olmayacaktır. Klima cihazlarının sağlık açısından büyük faydalarının olduğu bilimsel otoriteler tarafından da bildirilmektedir. Özellikle yaşlılar, kalp, şeker veya astım rahatsızlığı olanlara klimatize ortamda bulunmaları tavsiye edilmektedir. Sağlık açısından ev ve işyerlerinde 23ºC sıcaklık ve yüzde 50 bağıl nem ideal koşullardır. Bu değerleri sağlayan en ideal cihazlar da klimalardır” diye konuştu.