Havacılık ve silah sanayinde atak yapan Kale Grubu’nun Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, ‘milli piyade tüfeği’ ile bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, önceki akşam bir sohbet toplantısı düzenleyerek, şirketinin havacılık ve silah sanayi konusundaki çalışmalarını anlattı. 
 
F-135’in yüzde 40’ını oluşturuyor 
 
Toplantıda verilen bilgiye göre kısa süre önce yeni nesil savaş uçağı ‘F- 35’lerin ‘F-135’ adı verilen motorlarına parça üretmek için Pratt&Whitney ile ortak fabrika temeli de atan grup, bu alanda iddiasını güçlendirdi. Grubun yüzde 51 payı olan Kale Pratt & Whitney Uçak’a ait tesis için ilk etapta 60 milyon dolar yatırım yapılacak. Tesisin 2012’nin ikinci çeyreğinde ihracata başlaması hedefleniyor. İlk etapta F-135’in yüzde 30- 40’ına denk gelen yanma bölümü üretilecek. Ayrıca, F-35 için gövdekanat parçaları, Boeing 787 için kompozit gövde gibi birçok alanda üretim yapan Kale Grubu’nun, silah ve havacılıktaki cirosu 100 milyon dolar. Hedef, 2015’te 300 milyon dolar, 2020’de 700 milyon dolar. Kale ayrıca, bir ortakla birlikte, iki ayrı kategoride TSK envanterine girmiş ‘Gözcü’ ve ‘Bayraktar’ adları verilen insansız hava araçları da üretiyor. 
 
Dev tüfek koleksiyonu 
 
Grubun sektördeki önemli bir çalışması da ‘ilk milli piyade tüfeği’ üretiminde. Okyay, kendileri açısından bu tüfeğe giren süreci şöyle anlattı: “5 yıl önce, ABD’de Colt’un eski teknik genel müdür yardımcısının evine davet edilmiştim. Devasa tüfek koleksiyonunu gösterdi. Son 300 yılın tüfeklerinin ilk serilerinden örnekler vardı. Bana ‘Ama hiç Türk tüfeği’ yok’ dedi. Döndüğümde, arkadaşlarıma ‘Hadi tüfek yapalım’ dedim. İlk olarak keskin nişancı tüfeği yaptık. SAT’lar denedi ve 1250 metreden 5 tabak vurdu. Onların talebi üzerine Ankara harekete geçti ve ‘siz kimsiniz’ diye bize geldi. Daha sonra MKEK ile bu ‘milli piyade tüfeği’ tasarımına yöneldik. Bugün artık, otoriteler tarafından ‘tasarım kabiliyeti olan’ bir firma olarak raporlanmış durumdayız.” Okyay’ın verdiği bilgiye göre 4.2 kilogram hafiflikteki tüfekten ilk etapta 300 adet üretilip denenecek.
 
Adalet için güç önemli
 
Osman Okyay, “Silah sanayiinde çalışmaya kendinizi nasıl ikna ediyorsunuz” yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: “Adalet, adil ve güçlü olmak için güç önemli. Gücünüz yoksa kimse sizi dinlemiyor. Ama bu güç kontrolden çıkmamalı.” Okyay, ayrıca askerde 25 metreden 3 atış yaptığını ama hedefi vuramadığını söyledi.