Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu, eko­no­mi­de dö­nü­şüm sağ­la­ya­ca­ğı­nı ifa­de et­ti­ği ikin­ci dö­nü­şüm pa­ke­ti­ni açık­la­dı. Da­vu­toğ­lu­’nun ye­ni pa­ke­tin­den bor­sa­ya ver­gi sür­pri­zi çık­tı. Tür­ki­ye­’yi kü­re­sel kri­zin­den ko­ru­mak ama­cıy­la 2008 yı­lın­da kal­dı­rı­lan bor­sa ver­gi­si­nin kü­re­sel çal­kan­tı­la­rın ye­ni­den ART­tı­ğı, ge­liş­mek­te olan ül­ke­ler­den ser­ma­ye çı­kı­şı­nın baş­la­dı­ğı bir dö­ne­me denk gel­me­si dik­kat çek­ti.

KAYITDIŞI BAŞKA BAHARA

Hü­kü­me­t­in ikin­ci grup ey­lem pla­nın­da top­lam 8 prog­ram yer al­dı. Bu prog­ram­la­rın 7’si­nin ay­rın­tı­sı açık­la­nır­ken me­rak­la bek­le­nen ka­yıt­dı­şı­nın azal­tıl­ma­sı prog­ra­mı sa­de­ce “baş­lı­k” ola­rak kal­dı. Bu prog­ra­mın da­ha son­ra ay­rı­ca açık­la­na­ca­ğı be­lir­til­di.

2 YIL VADE KRİTİK EŞİK

İkin­ci grup prog­ram­lar; üre­tim­de ve­rim­li­lik, yur­ti­çi ta­sar­ruf­lar, İs­tan­bul Fi­nans Mer­ke­zi, ka­mu har­ca­ma­la­rı, ka­mu ge­lir­le­ri, iş ve ya­tı­rım ge­liş­tir­me ve is­ta­tis­ti­ki bil­gi baş­lık­la­rın­dan olu­şu­yor.

Ha­len bor­sa ka­zanç­la­rı dı­şın­da­ki tüm ta­sar­ruf ve ya­tı­rım araç­la­rın­dan yüz­de 10 ci­va­rın­da sto­paj (ver­gi) ke­si­li­yor. Açık­la­nan ye­ni prog­ra­ma gö­re Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı, tıp­kı ban­ka mev­du­at­la­rın­da­ki va­de far­kın­da ol­du­ğu gi­bi his­se se­net­le­ri ka­zanç­la­rı­nı da el­de tut­ma sü­re­le­ri­ne gö­re fark­lı oran­lar­da ver­gi­ye ta­bi tu­ta­cak. Böy­le­ce 2 yı­lın al­tın­da his­se se­ne­di alım sa­tım­la­rı­nın tü­mü sü­re­ye bağ­lı ola­rak ka­de­me­li ar­tan ver­gi­len­di­re­cek.

TEBLİĞ YETERLİ OLACAK

Ye­ni sis­tem­le bir­lik­te bor­sa­da sü­rek­li alım sa­tım ya­pan­lar ka­zanç­la­rı üze­rin­den en yük­sek ver­gi­yi öde­ye­cek. Bor­sa ver­gi­si, ta­sar­ruf­la­rın uzun va­de­ye kay­dı­rıl­ma­sı po­li­ti­ka­sı alt baş­lı­ğın­da açık­lan­dı.

Ver­gi oran­la­rın­da ya­pı­la­cak de­ği­şik­lik için Ma­li­ye'nin TEB­liğ çı­kar­ma­sı ye­ter­li ola­cak. Ay­rı­ca ya­pı­la­cak bir ye­ni­lik­le ban- ­ka­lar ara­sın­da pa­ra gi­bi al­tın trans­fer edil­me­si de sağ­la­na­cak.

KIYILARA DEV YATIRIM

Prog­ram­da de­ğer­li ve kıt kay­nak ola­rak ta­rif edi­len kı­yı alan­la­rı­nın ko­ru­ma-kul­lan­ma den­ge­si­ni gö­ze- ­te­rek bü­tün­cül bir çer­çe­ve­de ele alı­na­rak ül­ke kı­yı­la­rı­nın ras­yo­nel ve sür­dü­rü­le­bi­lir yö­ne­ti­mi­ni sağ­la­mak üze­re Bü­tün­le­şik Kı­yı Ala­nı Yö­ne­tim Plan­la­rı­’nın ta­mam­lan­ma­sı ön­ce­lik­ler ara­sı­na alın­dı­ğı ifa­de edil­di.

Kı­yı­lar­da stra­te­jik ve bü­yük öl­çek­li ya­tı­rım­la­ra uy­gun yer­le­rin tes­pit edi­le­ce­ği be­lir­ti­len prog­ra­ma gö­re, kı­yı­lar nük­le­er san­tral, ra­fi­ne­ri ve ben­ze­ri dev ya­tı­rım­la­ra açı­la­cak.

HALKA AÇILAN ŞİRKETE DÜŞÜK VERGİ MÜJDESİ

Prog­ram­da, şir­ket­le­rin hal­ka açıl­ma­la­rı­nı teş­vik et­mek ama­cıy­la ver­gi in­di­rim­le­ri de ge­ti­ri­le­cek. Bu­na gö­re ör­ne­ğin yüz­de 25 ve da­ha üze­rin­de his­se­si­ni hal­ka açan şir­ket­le­re ör­ne­ğin 5 yıl yüz­de 20’nin da­ha al­tın­da Ku­rum­lar Ver­gi­si öde­me hak­kı ta­nı­na­cak.