2009'da kalbinize daha iyi bakın ve daha sağlıklı bir yaşam sürün. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, '2009'un son gününe kadar kalbinizi üzecek neler yaptıysanız onları geçmiş yılda bırakın. Bir önceki sene kalbinize her türlü ihaneti yapmış olabilirsiniz. Sigara, aşırı kilo, hareketsizlik, yüksek tansiyon ve şeker... Gelin, 2010'un ilk gününü, 'ben artık bunları yapmayacağım' kararı alarak, 'kalbiniz için yeni bir başlangıç' günü ilan edin' diye konuştu. Öneriler şunlar:

SİGARAYI BIRAKIN

Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandırır. Direkt akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olur. Sigaranın kadınlarda yaptığı tahribat, erkeklere göre çok daha fazladır

MUTLULUK ELİNİZDE

2009 yılında aşık olmadıysanız 2010'da mutlaka aşık olun. Öncelikle eşinize, ailenize, işinize ve ülkenize aşık olun. Çünkü aşık olmak kalbe iyi gelir. Zevk ve mutluluk veren endorfin hormonu salgılanmasını sağlar. İyi bir aşk hayatı kalp sağlığı için çok gereklidir. Mutlu yaşamayabilmek için sağlıklı bir aşk hayatına ihtiyaç vardır.

KONTROL ŞART

Altı ayda bir kan yağlarınızı ve kan şekerinizi kontrol ettirip, yılda bir kez efor testi yaptırınız. Özellikle kadınlar koroner hastası olmayacakları inancından vazgeçip yıllık kontrollerini yaptırmalıdır.

İYİ BESLENİN

Sebze ve meyveye dayalı, kolesterolden fakir bir diyet organize edin. Bu konuda sadece güvenilir kaynakların bilgilerine itibar edin. Bilin ki, 'mucize diyet', 'Lokman Hekim ilacı' henüz keşfedilmedi. Hastalar her zaman sağlıklı olmak için, 'Kaf Dağı'nın ardındaki sarı çiçeği' bekliyorlar. Ama ' ölmez otu' diye bir şey yok.

BU YIL YÜRÜYÜN

Hareketli olun. Haftada en az üç kez bir saat yürüyün. Temponuz, 5 kilometreyi 45 dakikada katediyor şekilde olmalıdır. Ancak hava soğuksa dışarıda değil, alışveriş merkezlerinde hızlı adım yürüyebilirsiniz./akşam