ÇOMÜ'den yapılan açıklamaya göre, hastaneye nefes darlığı ve çarpıntı şikayetiyle başvuran 47 yaşındaki kadın hastanın kalbinde iyi huylu ur olduğunu belirlendi. Açık kalp ameliyatı olması gerektiği için ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanes'ine sevk edilen hasta, ameliyat hazırlıkları tamamlanarak acilen operasyona alındı.
Doç. Dr. Mustafa Saçar, Yrd. Doç. Dr. Tolga Kurt ile Dr. Zafer Cengiz Er'in katıldığı ve yaklaşık 3 saat süren başarılı operasyonla hastanın kalbindeki iyi huylu ur çıkartıldı. Operasyon sırasında akciğerler etrafında biriken yaklaşık 2 litrelik sıvı da boşaltıldı.
Operasyonun ardından yoğun bakıma ünitesine alınan hastanın hayati tehlikeyi atlattığı ve şu anda serviste durumunun takip edildiği bildirildi.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Saçar, yaptığı açıklamada, hastanın uzun süredir bu hastalıkla yaşadığını, şikayetlerinin iyice belirginleşmesinin ardından hastaneye başvurduğunu söyledi.
Bekleme esnasında bir komplikasyon gelişmemesinin hasta için büyük şans olduğunu vurgulayan Saçar, ''Tıp dilinde 'Miksoma' olarak adlandırılan bu iyi huylu tümör, kalbin iç kısmında büyüyerek bazı kalp kapaklarını daraltırken, bazen bu kitleden kopabilen parçalar beyin, böbrek, dalak gibi hayati organları besleyen atardamarları tıkayabiliyor. İleri evrede ise karaciğerin iyi çalışmasını da etkileyebiliyor'' dedi.
Saçar, ''Miksoma''nın Türkiye'de çok sık karşılaşılmayan bir rahatsızlık olduğunu sözlerine ekledi.