Ziraat Bankası"nın uzun çabalardan sonra açılan Bağdat Şubesi"nde bilgisayarlardan fazla cephanelik var.

Geçtiğimiz yıldan bu yana hazırlıkları süren Ziraat Bankası Bağdat Şubesi nihayet açıldı. Faaliyete geçmesiyle birlikte ilk bankacılık işlemi Türk Büyükelçiliği"ne ait para transferi oldu. Şubede, bilgisayarlardan daha çok cephane bulunuyor. 37 personelin 25"inin ağır silahlarla donatılmış güvenlikçilerden oluştuğu şubede özel bir cephanelik bölümü de yer alıyor. Böylece, bugüne kadar demirbaş listesinde yer alan masa, sandalye gibi eşyaların arasına 15 adet el bombası, mermi ve ağır silahlar da girmiş oldu. Ziraat Bankası yönetimi, Bağdat şubesinin başına, bankanın içinde yetişmiş olan Yesur Meylani"yi atadı. Geçtiğimiz ay, ailesini Türkiye"de bırakarak görevine başlayan Meylani, VATAN"a konuştu.

Demirbaş listesinde bomba...

Şubenin özellikle demirbaş listesinde yer alan silahlarla gündeme geldiğini hatırlatarak, “Bu güvenlik önlemleriyle banka yeterince korunuyor mu?” sorusuna Meylani, “Evet, maksimum düzeyde koruma sağladık” diye yanıt verdi. Meylani, “Şube faaliyete başladı. Toplam 37 kişilik personelimiz var. Bunların 25"i güvenlikten sorumlu. Korunmaya dönük donanımımızı, zorunluluk nedeniyle elbette eksiksiz sağladık. Bakın önceki hafta binamızın her iki yanından 20 metre yakınına havan topu düştü. Öte yandan öyle bir durum olmadı ama her an saldırı olasılığı mümkün. Biz buna karşılık elbette tedbirimizi alacağız” dedi. Bir bankanın demirbaş listesinde el bombası ve silah bulunmasının alışıldık olmadığının hatırlatılması üzerine Meylani, “Bağdat gibi bir ortamda bankacılık yapmak da alışıldık değil. Ama biz Ziraat Bankası olarak yapıyoruz” diye yanıt verdi.

Önce gelen kazanacak

Irak"ta daha tam güvenlik sağlanmadan Ziraat Bankası"nın burada şube açmasının neden gerekli bulunduğu sorusuna ise Meylani şöyle yanıt verdi:

“Burada her şey yoluna girdiğinde önce gelen kazanmış olacak. Burada ilk Türk bankası olmamız çok önemli. Şu anda çok yeniyiz ve işlem kapasitemiz az. Ancak zaman içinde bu şubenin hem bankaya hem Türkiye"ye büyük katkısı olacak.”

Ziraat Bankası, şubeyle işadamlarının Irak"la artan iş hacminin yarattığı banka ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl başlayan hazırlıklar, merkezi yönetimin izin başvurusunu inceleme süreci nedeniyle uzamıştı. Sonunda gerekli izinleri alan Ziraat Bankası, Bağdat"taki iç savaş ve terör olayları nedeniyle şube için farklı bir prosedür uygulamak zorunda kaldı. Bu kapsamda şubenin güvenliği için ofise demirbaş olarak Kalaşnikof tüfekler, el bombaları ve çok sayıda cephane de konuldu.

İlk hesap, Türkiye"nin Bağdat Büyükelçisi Kanbay"ın

Yesur Meylani, şubede ilk bankacılık işleminin Türk Büyükelçiliği için yapıldığını anlattı. Şu anda çalışanların maaş hesapları ile Türk büyükelçiliğine Türkiye"den gönderilen tutarların Bağdat Şubesi"nde tutulduğunu belirtti. Şubede ilk hesabı açanın ise Türkiye"nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay"a ait olduğunu söyleyen Meylani, “Faaliyete geçtiğimiz gün daha ilk saatte Büyükelçimiz geldi ve ilk hesabı açtırdı” diye konuştu.

Aileme yalan söyleyip "Kalenin içinde korunuyoruz" dedim

YIllardIr Ziraat Bankası"nda çalışan Yesur Meylani, Bağdat şubesinin başına geçmesi teklif edildiğinde büyük gurur duyduğunu söyleyerek, görevi hemen kabul ettiğini belirtti. Ancak Meylani"nin ailesini ikna etmesi biraz güç olmuş. Ailesini Türkiye"de bırakan Meylani, “Ailemi, "binamız bir kalenin içinde korunuyor" diyerek ikna ettim. Yalan tabii, öyle bir şey yok” diye güldü.

Vatan