Halk arasında "Tesbihçiler sergi salonu" olarak bilinen "Esnaflar Kıraathanesi'nde" toplanan onlarca alıcı ve satıcı tesbih muhabbetiyle oturup kalkıyor.

Yaş ortalamaları 50'nin üstündeki bu uğraşın tutkunları, sabah saatlerinden itibaren masalarda tespihlerini büyük bir özenle teşhir etmeye başlıyor. Farklı renk, şekil ve değerde tesbihle donatılan mekânda 5 bin dolara kadar ürün var.

10 yıldır tesbihçilik yapan İsmail Özdemir, Adana'daki Esnaflar Kıraathanesi'nin genellikle cumartesi ve pazar günleri kalabalıklaştığına dikkat çekiyor. İstanbul'dan gelen ve 35 yıldır bu işi yapan Ömer Küçük, tesbihin zamanla vazgeçilmez bir hale dönüştüğünü söylüyor.

Erzurum Oltu'dan gelen ve 26 yıldır tesbihçilik yapan Abdullah Gündüz, bu uğraşın ayrı bir atmosferinin bulunduğunu hatırlatıyor. Tespih çekmenin kişideki stresi azalttığını ve vücuttaki elektriği düşürdüğünü savunan Gündüz, "Bu meslek dededen, babadan bana intikal etti. Tesbihin birçok sağlık sorunlarına iyi geldiğini düşünüyorum. Hollanda'da bilim adamları incelemiş. Çeken kişiye önemli yararlar sağlıyor. Çekme sırasında parmaklar devamlı hareket ettiğinden kan dolaşımını hızlandırıyor. Babam 89 yaşında vefat etti. Rahmetli dedem Dağıstan'dan taş getirerek, tesbih yapmış. Tesbih için Türkiye'nin her yerine gidiyorum." diyor.

Tespih için Mersin, Diyarbakır, Batman, İstanbul, Erzurum'dan Adana'ya geldiğini dile getiren Gündüz, bu keyfi yaşamanın ayrı bir his olduğunu vurguluyor. Malî Müşavir ve Mersin Bilirkişiler Derneği Başkanı Mehmet Aşk da tesbihin Osmanlı kültüründen geldiğini kaydediyor.

Tesbihin yararları

Alışkanlıkların terkinde beyni kendisine odaklar.

Kulüp renkleri taşıdığında taraftarlık simgesidir.

Stres atmak için kullanılır.

Parmaklar arasında çevrilince bir 'külhanbeylik' simgesidir!

Eziyeti kendi üzerine alarak, şiddetin dışa vurumunu önleyendir!

Aksesuardır.

Renk tutkunluğudur.

Zikir aracıdır.