Yaklaşık 3 yıl önce 40 kuruştan 50 kuruşa yükselen simit fiyatları Aydın Fırıncılar Odası’nın kararı ile dünden itibaren 70 kuruşa satılmaya başlandı. 300 gram ekmeğin 75 kuruşa satıldığı Aydın’da 80 gram simidin 70 kuruşa satılması ise dar gelirlileri üzdü. Özellikle sabahları birçok kişinin vazgeçilmez öğünü olan simit çay ve bir dilim peynirle yapıla kahvaltının maliyeti zam ile birlikte 1.5 TL’den 2 TL’ye yükselmiş oldu.
Aydın’ın en meşhur simitçilerinden Yenipazarlı Fırını ustası Tevfik Borazan, Fırıncılar Odası’nın yeni belirlediği fiyata göre yaklaşık 3 yıl aradan sonra 50 kuruş olan simidin 70 kuruşa yükseldiğini belirterek, gelen zammın satışları olumsuz etkilemediğini söyledi.
Türklere has bir ürün olan ve özellikle Marmara ve Ege’de sıkça tüketilen simidin aslında uzun bir geçmişi var. Osmanlı’daki serüveni 14.yüzyıla kadar dayanan simit bir zamanlar Sultan sofralarında ve saray mutfağında da yerini almayı başarmıştır. Hekim Bereket, Türkçe el yazması tıp kitabı olan Tufet-i Mubariz adlı eserinin son kısmında Tabiat Name bölümünde yemek çeşitlerinden ve hamur işlerinden bahsederken simitten de bahseder. Yeniçerilerin bir kolu olan “Sekban Sınıfı”na ait fırınlarda çalışmak üzere işe başlayanlara simitçi denmekte, saray fırınında “Simitçi Ustası” adı ile çalıştırılan ustalar bulunmakta idi. Evliya Çelebinin seyahatnamesinden İstanbul’da simitçilerin 70 fırında, toplam 300 nefer olarak çalıştığını, bunlardan kimisinin de bağlı olduğu fırınların çırakları olarak fırın hesabına çalıştıklarını bahsetmiştir. Simitçiler ilk olarak 10 Haziran 1910 tarihinde “Simitçiler, Ekmekçi ve Börekçiler” adı altındaki dernekle aynı çatı altında toplanmıştır.