Emekli olan Genelkurmay Başkanı"na 1 trilyonluk zırhlı makam aracı alabilen devlet Aktütün"le birlikte 5 kritik sınır karakolunun daha güvenli noktalarda yeniden inşasını coğrafi koşulların yanı sıra maddi imkansızlıklar yüzünden zamana yaymış.

5 karakolun yeri değiştiriliyor

Genelkurmay 2. Başkanı Iğsız, Aktütün ile birlikte sınırdaki dört karakolun yerinin değişmesinin bir yıl önce planlandığını açıkladı. Iğsız, çalışmaların mali imkanlar çerçevesinde yürüdüğünü söyledi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, dün Aktütün Karakolu"na yönelik saldırıyla dair basın toplantısı düzenledi. Orgeneral Iğsız tüm ülkeyi yasa boğan saldırının ardından oluşan soru işaretlerini şöyle yanıtladı:

SINIRIN EN ÖNEMLİ NOKTASI: Aktütün bölgesi, Irak- Hakkari sınırındaki birkaç geçiş noktasından en önemlisi. Askeri açıldan çok önemli bir yer. Tüm sınırda Aktütün benzeri 865 üs bölgesi vardır. Ben 2. Ordu Komutanıyken Aktütün"e 3 kez gittim. Bu Aktütün"e verdiğimiz önemi göstermektedir.

MAYIS"TA TAKVİYE EDİLDİ: Yaz mevsimine girilirken, Aktütün bölgesi takviye edildi. Takviye olarak toplam 291 personel, Jandarma Özal Harekat Bölüğü, 2 Motorlu Piyade Kolu, Havan tespit radarı, 2 adet tank, 3 adet 203 milimetre top, 2 adet 105 milimetre top, 3 adet 81 milimetre havan ve 1 adet 40 milimetre uçaksavar Aktütün"e sevk edildi.

TSK"DA HER OLAY SORUŞTURULUR: TSK"da her türlü olay mutlaka incelenir. Buna “Faaliyet sonu incelemesi” denir. Olay olumlu da olabilir, olumsuz da... Sorumlular varsa gereken yapılır, gerekli dersler çıkartılır. Daha iyi nasıl yapılır diye araştırılır. Aktütün olayı şu anda 2. Ordu Komutanlığı tarafından değerlendirilmektedir. Komutan iki gündür orada. Bu değerlendirme sonucuna göre hareket edilecektir.

AKTÜTÜN YENİDEN İNŞA EDİLİYOR: Bir yerde fazla eylem olması, oranın örgüt için çok önemli, ama aynı zamanda da sıkıntılı olduğunu gösterir. Aktütün en çok rahatsız oldukları bölge. Aktütün halkı örgütün çizgisine hiç girmedi. Köy halkı korucu olarak askerin yanındadır. Örgüt eylemleriyle halkı yıldırmak istiyor. "Buraya ne kadar çok birlik yığarsanız, o kadar iyi"denemez. Ne kadar çok olursa, güvenliğini tehlikeye sokmuş olursunuz. Faydadan çok zarar verir.

BERÇAR TEPE"YE TAŞINACAK: O karakolu tepeye koyarsanız bunun ikmalini bile yapamazsınız. Çünkü bölgeye Hakkari"den gelen tek bir yol var. Doğru, Aktütün Karakolu"nun bulunduğu yer savunma açısından hiç uygun değil. Ama bunun tedbirini de aldık. Karakol Bayraktepe"ye göre daha aşağıda olan 300 metre ötedeki Berçar Tepe"ye taşınacak. Bunun kararı geçen yıl sonbaharda alındı. Hazırlıkları başladı. Ama çok kayalık bir bölge. İş makinaları ile kayaların kırılması zaman alıyor. Yoksa temeli Haziran"da atılabilirdi. Kayalıkların düzeltilmesi faaliyeti devam ediyor. İş makinaları bugün de orada. İnşaat gelecek yıl yaza kadar tamamlanır.

BAŞKA AMAÇLI YAPILMIŞ: Bu karakollar, uzun yıllar önce kaçakçılıkla mücadele amaçlı olarak yapılmış. O nedenle vadilerin geçiş noktalarında bulunuyor. Şu anda sınırdaki 5 karakol bu kapsamda yeniden inşa ediliyor. Bu karakollar Aktütün"ün yanısıra, İran sınırındaki Alan ve Derecik üçgenindeki Samanlı, Yeşilova, Umurlu karakolları.

AKTÜTÜN"Ü JANDARMA YAPIYOR: Bunların inşası, mali imkanlar dikkate alınarak zamana yayıldı. Aktütün Karakolu"nun daha çabuk tamamlanması için inşası Jandarma Genel Komutanlığı imkanlarıyla gerçekleştiriliyor. Ama şehitlerin, bu yapılanlarla bir ilgisi yok. Çünkü karakol, aşağıdaki karargah için yapılıyor. Saldırının düzenlendiği Bayraktepe, karakolun emniyetinin sağlanması için yine tutulacak. Vatan