İşyeri sahipleri, duvara astıkları 'Burada sigara içilmez' uyarısına rağmen geliştirdikleri 'farklı' yöntemlerle yasağı deliyor.
İstanbul'da bazı işletmelerde müşteri oturur oturmaz garson tarafından masaya bir kutu kola konuluyor. Neye uğradığını anlamayan müşteri kola istemediğini söylüyor. Ancak garson, koyduğu kutunun kül tablası olduğunu belirtiyor. 2012 yılı itibarıyla kapalı alanda sigara içen kişiye 82 lira, yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yazılı uyarıya rağmen yerine getirmeyen işletmeye ise bin 102 ile 5 bin 513 lira arasında değişen rakamlarda ceza kesiliyor. Kül tablası olması halinde ceza işletmeye kesiliyor. Bunu bilen işyeri sahipleri, müşterilerin önüne meşrubat kutusu koyuyor. Denetim sırasında müşteri sigara içerken yakalanması halinde işletme sahibi, işyerinde sigara içilmesine müsade etmediğini, kendisinin olaydan haberi olmadığını, müşterinin kendisinden habersiz sigara kullandığını söylüyor. Dolayısıyla ceza da işyerine değil, müşteriye kesiliyor. Müşteriye kesilen 82 liralık cezayı ise yeni işletme sahibi ödüyor. Zira müşterisini kaybetmek istemiyor. Bütün bu anlaşmalar ise müşteri masaya oturur oturmaz yapılıyor. Böylelikle sigara içmenin yasak olduğu alanlarda her masada bir kutu kola ve sigara içen insanlarla karşılaşmak mümkün oluyor.

Derya Altundağ isimli vatandaş karşılaştığı bir olayı anlatırken şaşkınlığını gizleyemiyor. Altundağ, "Bir kafeye oturdum. Garson baş bir meşrubat kutusunu getirip masaya koydu. Meşrubat istemediğimi söyledim. O da bana 'bu meşrubat değil, kül tablası' dedi. Neden normal kül tablası kullanmadıklarını sordum. 'Çünkü burada sigara içme yasağı var. Kültablası koyarsak ciddi cezalar yiyoruz. Ama denetleme esnasında siz sigara içerken yakalandığınızda cezanız daha az oluyor. Onu da biz ödüyoruz zaten' dedi." diye konuştu. Sigara içmeyen insanların 'sigara içilmez' uyarısını görüp rahatlıkla girdikleri yerde bu tür bir yaptırımla karşılaşması da kaçınılmaz oluyor.

zaman