Kafeinli kahvenin fazla tüketiminin, görme kaybı riskini artırabileceği belirlendi.

ABD'deki Alabama Üniversitesi'ne bağlı Göz Bilim Merkezi'nden bilimadamlarının yaptığı araştırma, kafeinli kahveyi fazla tüketenlerde, eksfolyatif glokom türü göz tansiyonu (göz merceğini tutan bağların zayıflaması ve kopması) riskinin artabileceğini gösterdi.

Kafeinli kahveyle göz tansiyonu arasındaki bağa ilişkin yapılan araştırmaya imza atan Jae Hee Kanf, göz tansiyonu ve göz tabakasında bozulma oranının en fazla, kafeinli kahve tüketiminde dünyada ilk sırada yer alan İskandinav ülkelerinde rastlandığını belirterek, bu gözlemden yola çıktıklarını vurguladı.

ABD'de yapılan araştırmaya, 40 yaş altı, herhangi bir göz hastalığı bulunmayan 80 bini kadın 120 bin kişi katıldı. Katılımcıların kahve içme alışkanlıkları ve göz tansiyonu ile göz tabakalarındaki değişimler incelendi.

Araştırma, günde 3 fincan ya da daha fazla kafeinli kahve tüketenlerde, göz tabakasını tutan bağların zayıflama ve göz tansiyonu riskinin arttığını ve bu riskin ailesinde göz tansiyonu hastalarının bulunduğu kadınlarda daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, göz tansiyonu ve göz tabakalarında bozulma ile çay, sıcak çikolata ya da gazlı içecekler gibi içinde kafein bulunan diğer içecekler arasında bağlantı bulunmadı.

Kang, göz tansiyonuna ve göz tabakasını tutan bağların zayıflamasına tam olarak neyin neden olduklarını bilmediklerini ve bu konuda daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu, ancak bu sonuçların kafeinli kahvenin göz tansiyonu için risk faktörü teşkil edebileceğini gösterdiğini belirtti.

Araştırma, "Investigative Ophthalmology & Visual Science" dergisinde yayımlandı. AA