Prof. Dr. Memet Özek’in önderliğinde düzenlenen “5’nci Uluslararası Endoskopik Nöroşirurji Kursu” bu alandaki önemli isimleri İstanbul'da buluşturdu.
 
Yöntem, çocuklarda özellikle de kafalarında su biriken hidrosefali hastalarında, beyin içindeki kistlerde, içi sıvı dolu boşluklardaki belli tümörlerde, hipofiz tümörlerinde kullanılıyor.
 
Çocuk Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek’in önderliğinde Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nde düzenlenen “5’nci Uluslararası Endoskopik Nöroşirurji Kursu”, 16-17 Eylül 2011 tarihlerinde dünyada bu alanın duayeni olarak kabul edilen 3 önemli profesörün katılımıyla gerçekleştiriliyor.
 
Kursa İsveç’ten Tayvan’a, Balkan ülkelerinden, Türki cumhuriyetlere ve Avrupa ülkelerinden İran’a kadar birçok komşu ülkeden hekimlerin yanı sıra, Türkiye’den hekimlerle beraber 54 kişi katılıyor.
 
Avrupa ve ABD’deki cerrahların da çok önem verdikleri endoskopi kursuna, Almanya’dan Prof. Dr. Rudolf Beisse, İtalya’dan Prof. Dr. Guiseppe Ginalli, Almanya’dan Prof. Dr. Joachim Oertel de eğitmen olarak katılıyor. Kursun en önemli özelliği teorik anlatım ve insan maketleri üzerinde uygulama yapılmasının dışında, ameliyatlarda yapılan hataların ve bu hataları düzeltecek operasyonların video kayıtlarıyla kursa katılacak cerrahlara gösterilmesi.
 
TÜRKİYE’DEKİ İLK ENDOSKOPİK GİRİŞİME İMZA ATTI
Türkiye’de çocuk beyin cerrahisindeki ilk endoskopik girişimi 1992 yılında gerçekleştirdiğini ve bu konuda 15 yıllık birikiminin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Memet Özek, “Her cerrahi girişimde olduğu gibi başarı, tecrübe ile doğru orantılı. Kendi ameliyatlarımızın sayısına ve sonuçlarına bakınca Avrupa’nın tartışmasız üstündeyiz, Amerika ile başa baş gidiyoruz” dedi.
 
NADİR VAKALAR VE HATALAR DA TARTIŞILACAK
Beyin cerrahisinde yaptıkları her ameliyatı videoya kaydettiklerini ve kursta bu kayıtları katılımcılarla paylaşacaklarını söyleyen Prof. Dr. Özek, katılımcıların, insan maketi üzerinde endoskopi kullanmayı öğreneceğini, kendisine ve dört profesöre soru sorabileceklerini belirtiyor. Hataların gösterilme nedenini açıklayan Prof. Dr. Özek, şunları söyledi:
 
“Ben kursa katılan eğitimci hocalardan, mükemmel ameliyat yaptığınızı değil, yaptığınız hataları gösterin ricasında bulundum. Ben hatamı öğrencimle paylaşırsam öğrencim bu hatayı yapmaz. Eğitim kurslarının en önemli noktası bu. Olası sorunları çıkınca nasıl aşılacağını göstermeye çalışıyoruz. Kursta nasıl önlerim ya da nasıl çözerim diye bir bölüm var. Bu kurs bu açıdan çok büyük değer taşıyor. Eğitim açısından çok da zevkli oluyor. Filmi baştan sarıp seyretme imkanı var.”
 
CANLI AMELİYAT YAPACAK, CERRAHLAR İZLEYECEK
Kursta yapacağı ameliyatı tüm katılımcıların izleyebileceğini, bunun da beyin cerrahisi uzmanlarına soru sorabilme imkanı tanıması açısından çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Memet Özek, sahip olduğu bilgi birikimini ülke ayırt etmeksizin paylaşmanın dünya tıbbına katkı anlamında çok önemli bulduğunu da ifade etti. Bu yılki kursa katılan ülkeler arasında şunlar yer alıyor:
 
“Almanya, Tayvan, Slovakya, İsveç, Makedonya, Ukrayna, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Sırbistan, Mısır, Ürdün, Pakistan, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Bosna.” Uzman, doçent ve profesörlerin de katılmak için kayıt yaptırdığı kurstaki endoskopi tekniği, ağırlıklı olarak hidrosefali vakalarının dışında, tümör ve kistlerin çıkarılmasında, boyun ve bel fıtığında, denilen kafatası kemiklerinin erken kapandığı hastalığın ameliyatla tedavisinde kullanılıyor. Kurs sırasında hekimler ameliyat sırasında kanama ya da başka aksiliklerin olması gibi durumlarda neler yapılabileceği hakkında da ayrıntılı bilgiler alabiliyor.