Reformcu Musavi “Bizi seçin özgür olun”, Ahmedinecad ise “Bana verilen oy İslam Devrimine” diyor. Sonucu seçmenin yüzde 40"ını oluşturan kadınlar belirleyecek. Hatemi de kadın oylarıyla seçilmişti.

İran 12 Haziran Cuma günü, 10"uncu kez Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Seçimlerde ikinci kez seçilmeyi hedefleyen muhafazakar Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad ile reformcuların adayı eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi başabaş gidiyor. Bu seçimlerin “tarihi” olarak tanımlandırılmasının nedeni ise, kadın seçmenlerin önemi. İki aday da seçim kampanyalarında kadınlara büyük ilgi gösterdi. Musavi, seçilirse İslam devletinde ilk kez kadınlara bakanlık verileceğini, elçiliklerde görevlendirileceklerini söyledi. Ayrıca kadınlara göz açtırmayan ahlak polisini lağvedeceğini söylüyor. Ahmedinecad ise, kendisine verilen oyun İslam Devrimi"ne verileceğini belirtiyor. Ev kadınlarına emeklilik ve sağlık sigortası vaadediyor. Seçmenlerin yüzde 40"ını kadınlar oluşturuyor. Seçimlerin sonucunu özellikle İslam Devrimi sonrasında doğan genç seçmenler belirleyecek. 1997"deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Hatemi"nin kazanmasının en büyük nedeni, kadın seçmenler olmuştu. Hatemi"ye oy verenlerin yüzde 60"ını kadınlar oluşturmuştu.

Seçmen dağılımı

İran %51

Azeri %24

Kürt %7

Arap %3

Türkmen %2

Diğer: %13

Anketler bir öyle bir böyle

Ahmedinecad"a yakınlığıyla bilinen İran resmi haber ajansı IRNA"nın mayısta Tahran"daki 13 üniversitede yaptığı ankete göre, Ahmedinecad yüzde 51.3, Musavi yüzde 26.4 oy alıyor. 10 gün sonra Isfahan Üniversitesi"nin yaptığı ankete göre ise Musavi yüzde 58.4, Ahmadinecad yüzde 21.2. İran'dan seçim manzaraları


Atışmalar dini liderleri kızdırdı

Bundan bir ay öncesine kadar, Ahmedinecad İran"ın tüm dini liderlerinin desteğini kazanmıştı. Ülkenin en büyük dini lideri Ayetullah Ali Hamaney bile onu İranlılar"a “Ahmedinecad"ı seçin” çağrısı yapmıştı. Ancak Ahmedinecad"ın iki hafta önce bir tartışma programında, eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani"yi yolsuzlukla suçlaması, dini liderlerin büyük tepkisini çekti. Önce Hamaney “Bir insanı kanıtsız olarak suçlamak, günahtır” diyerek Ahmedinecad"ı kınadı. Son olarak ülkenin kutsal sayılan Kum kentinin ileri gelen 14 din adamı, “Kendisini savunamayacak insanlara saldırmak dinimizden değildir. Asılsız suçlamaların yapıldığı tartışma İran"ın imajını zedeledi” dedi.

Karubi"ye çekil baskısı

İran"da seçimlere Obama"nın “Değişim” sloganıyla giren bir başka reformcu aday Mehdi Karrubi"ye seçime 1 gün kala çekilmesi için büyük baskı yapılıyor. 3 milyon dolayında oyu olduğu sanılan Karrubi ise Musavi lehine çekilmeyi reddetti.

İki reformcu gazete kapandı

İran"da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yarış kızışırken Ahmedinecad, gerekçe göstermeden reformcuların 2 gazetesini kapattı. Musavi"ye açıkça destek veren Yas No isimli gazete, 6 yıl süren yasağın ardından 17 Mayıs"ta tek bir baskı yapmış ve aynı gün yeniden kapatılmıştı. Mahkeme, geçen cumartesi kapatma kararını geri aldı ancak gazete seçimlere 96 saat kala yeniden kapatıldı. Dünkü baskısı hükümet tarafından toplatıldı. Aynı cezayı alan İtimad isimli diğer gazetenin de Ahmedinecad"ın ekonomik skandallara karıştığı iddialarına yer vermesinin ardından kapatıldığı öne sürülüyor.