Taraf, 32 kişinin öldüğü Hayata Dönüş Operasyonu"nda Bayrampaşa"da görevli askerle konuştu: Alevler içindeki mahkûmlar yardım istedi. Benzin dökülmüş örtü verdiler.

Hayata Dönüş operasyonlarının en kanlısının yaşandığı Bayrampaşa Cezaevi katliamına ilişkin bugüne kadar sadece sağ kurtulabilen mahkûmlar konuştu. Katliamı gerçekleştirdikleri iddiasıyla haklarında dava açılan askerlerden ise şu ana kadar hiç kimse tek kelime etmedi. Taraf bir ilki gerçekleştirip Bayrampaşa"daki operasyon sırasında görev yapan eski bir askerle konuştu. Katliam sırasında uzman jandarma çavuş olan ve açılan davada yargılananlar arasında olmasına rağmen bir kez bile ifadesi alınmayan A.N. yaşananların tam bir vahşet olduğunu söyledi. Olaydan sonra ordudan ayrılan, silahlarına ve silah taşıma ruhsatına el konulan A.N., alevler içindeki kadın tutuklular yangından kurtulmak için yardım isterken, teslim olacaklarını haykırırken üzerlerine benzin dökülmüş battaniyeler atıldığını söyledi.

Vicdan azabı uyutmuyor

Tedirginliği yüzünden okunuyordu. “Biraz konuşmak istiyorum” derken sesi titriyordu. 30-35 yaşlarında henüz ismini bile söylememiş meçhul kişi, gazete güvenliğinin üst aramasından geçerek görüşme yapacağımız odaya alındı. Hemen söze başlayan A.N., (İsminin ilk harflerini güvenliği açısından değiştirerek veriyoruz). “Ben size bir katliamı anlatmak istiyorum. Artık konuşmak istiyorum. Vicdan azabı uyutmuyor. Gerçek suçlular bulunsun artık” dedi. A.N., Türkiye"nin yakın tarihinin belki de en karanlık olaylarından birinin, Bayrampaşa Cezaevi Katliamı"nın içinde yer almış bir eski asker olarak yaşadıklarını anlatmaya başladı.

“Ben jandarma uzman çavuştum. Bayrampaşa"daki sevk bölüğünde görevliydim. O gün operasyon için birimler hazırlandı. Bize sadece plastik kalkan ve coplar verildi. Görevimiz teslim olan veya teslim alınan tutuklu ve hükümlüleri sevk etmekti. Bize söylenen tek şey şuydu: "Koridorda duracaksanız, teslim olan ve teslim alınan tutuklu ve hükümlüleri dışarıda belirlenen emniyetli bölgeye götüreceksiniz."

Koridorda gördüklerini vurdular

“Operasyon gece yarısı başladı. Öğleden sonra 3-4 gibi de bitti. Biz gece 2-3 gibi girdik ama bizden önce bizim birliğimizde görevli olmayan, dışardan getirilmiş Jandarma Genel Komutanlığı personeli başka birimler vardı. Bu birimler cezaevlerine girişteki ilk operasyonu yani ilk başlangıcı yapan birimlerdi. Bunlar silahlıydı. Daha önce özel birliklerde görev yapmış olmama rağmen o silahları ilk kez görmüştüm.

taraf