Henüz milletvekili aday listeleri belirlenmeden önce parti liderlerine “Meclis’in yarısı kadınlardan oluşsun” çağrısı yapan ‘Haklı Kadın Platformu’, listelerin ardından ortaya çıkan tabloyu “Yine eşit temsil yok” diye eleştirdi. 
 
Partilerin milletvekili aday listesini açıklamasının ardından açıklama yapan ‘Haklı Kadın Platformu’ şu görüşleri dile getirdi: 
“Siyasi partiler, kadın haklarına duyarlı sivil toplum kuruluşlarının yıllardır devam eden mücadelesi sonucu, mevcut kadın milletvekili sayısını arttırmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirmiş olsalar da seçilebilir sıralardan aday gösterilen kadın sayısı ne yazık ki eşit temsili sağlamanın çok gerisinde kaldı. 550 milletvekilinin belirleneceği seçimler için CHP 109, AK Parti 78, MHP 68 ve BDP bağımsız olarak 13 kadına aday listelerinde yer verirken, CHP listesindeki 38, AKP listesindeki 55, MHP listesindeki 8 kadın aday seçilebilecek sıralara yerleştirildi. BDP ise 13 kadını Meclis’e taşıyacağını ileri sürüyor. 
 
Bu rakamlara göre 2011 Haziran seçimlerinden sonra oluşacak parlamentoda kadın vekillerin sayısı 100 ile 120 arasında değişecek. Siyasi partilerin listelerinde söz ve karar sahibi olan erkek siyasetçiler, önümüzdeki 4 yıl için Türkiye’nin sorunlarına çözüm arayacak parlamentoyu belirlerken, kadınların temsilinin yüzde 20 ile sınırlı kalmasını uygun gördüler. Aday adayı olmalarına rağmen, uzun yıllar kadın hareketi içinde kadın hakları için emek vermiş, kadın sorunlarına hâkim, siyasette bir üslup değişikliği yaratabilecek kadınların seçilebilecek sıralardan aday gösterilmemesi de siyasi partilerin kadın sorununa yaklaşımının en belirgin göstergesi oldu. TBMM’de kadınların yüzde 20 temsili hiçbir biçimde yeterli değil. Bu oran karar verici erkek politikacılar tarafından ‘keyfe keder’ belirlenmiştir. Oranın yüzde 8, yüzde 10, yüzde 20 veya yüzde 35 olması siyasi dengelere bırakılamaz. Çağdaş, demokratik ve sorunlarını halletmiş bir Türkiye için, kadınların siyasette tam eşit temsili için çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu da yüzde 50 demektir.” 
 
KADER: Hani işçi kadın? 
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) Genel Başkanı Çiğdem Aydın da siyasi partilerin genel seçimlerde milletvekili adayı olarak gösterdiği kadın sayısını eleştirdi. 
 
Aydın, yaptığı yazılı açıklamada en iyi ihtimalle, Meclis’te 550 milletvekilinin ancak 100-118’inin kadın olacağını belirtti. Aydın şöyle dedi: 
“Kadınlar da bir kez daha ümitsizce soracak: ‘Kadın adayların kaç tanesini seçilebilir sıralara koydunuz?’ diye... Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Siyasi partilerin en büyük güçlerinden biri olan kadın kollarının adayları, Türkiye kadın hareketinin önde gelen isimleri, ev kadınları, işçi kadınlar listelerde yok. Aday gösterilen bir avuç kadının eğitim düzeyi her zaman olduğu gibi erkeklerden yüksek. Erkek adayların yüksek kalitede olması gibi bir kural ise yok. Kadınların, kadın örgütlerinin ve halkın taleplerini yok sayan, demokrasi kavramının ne olduğunu bilmeyen, siyaseti kendi adamlarının istihdam alanı olarak gören erkek politikacı zihniyetini kınıyoruz.” 
 
radikal