ABD'de yaklaşık bin hastanede bir milyondan fazla kişinin katılımıyla yapılan bir araştırma, kalp krizi geçiren kadınların yüzde 42'sinin şiddetli göğüs ağrısı şikayetinde bulunmadığını ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre kalp krizi geçiren kadınlar, göğüslerinde ağırlık, baş dönmesi ya da sırt, kol ve karna yayılan, yerini tam olarak söylemedikleri ağrıdan şikayetçi oluyor.

Araştırma, göğüs ağrısı belirtisi vermeyen kalp krizinin genellikle doğru teşhis edilemediğini ve doğru tedavi edilmedikleri için 55 yaş altı kadınlarda daha fazla ölüme yol açtığını ortaya çıkardı.

Kalp krizi, 55 yaş altı kadınların yüzde 14'ünün ölümüne neden olurken bu oran erkeklerde yüzde 10.

"Journal of the American Medical Association" dergisinde yayımlanan araştırma, kalp krizinin en önemli belirtisi olan şiddetli göğüs ağrısını göstermeyen hastaların doktora başvurmakta geciktiğini, başvurduğunda ise yanlış teşhis sonucu vakit kaybettiklerini, dolayısıyla ölüm oranının yükseldiğini gösterdi.

Öte yandan kalp krizi, kadınlarda daha az ve daha geç yaşlarda görülüyor. Kadınlarda kalp krizinin görüldüğü ortalama yaş, 74 olarak belirlendi. Bu yaş, erkeklerde 67.