Kilo mu alıyorsunuz? Sakallarınız mı çıktı? Adet düzensizliği mi yaşıyorsunuz? Cildinizde kahverengi lekeler mi oluştu? Yüksek kolestrol ve yüksek kan basıncınız da varsa Polikistik Over Sendromu'na (PCOS) yakalanmış olabilirsiniz.
 
 Yumurtalıkların kenarında inci tanesi gibi dizili milimetrik kistlerin çoğalmasıyla oluşan Polikistik Over Sendromu, üreme çağındaki kadınlarda gebelik oluşmasını engelleyen en önemli sebeplerin başında geliyor.
 
Bir kız bebeğinin yumurta keseciklerinin sayısı, anne karnındayken yaklaşık 6-7 milyon kadar ancak doğuma yakın dönemde bu sayı azalıyor ve doğduğunda ise 2 milyon yumurta keseciğine sahip oluyor. İlk adet gördüğünde ise 700 bine düşüyor.
 
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktoru Serhat Partalcı, dünyada tüm canlı türlerinin en önemli görevinin, genetik özelliklerini bir sonraki nesile aktarmak olduğunu belirtiyor.
 
Partalcı, düzenli cinsel ilişkide bulunan kadınların % 70'inin ilk altı ayda, % 85'inin ise 1 yıl içinde gebe olduğunu, kalan % 15'ine ise kısırlık tanısı konulduğunu vurguluyor.
 
Üreme çağındaki kadınları etkileyen en önemli problem kısırlık ve bunun sebebi ise % 6 - 8 oranında Polikistik Over Sendromu (PCOS).
 
Op. Dr. Partalcı, hastalığın tedavisinde; erkeklik hormonunun azaltılmasına, yumurtlama yardımcı olmaya, rahim iç tabakasının korunmasına, normal kilonun sağlanmasına, insülin direnci sonrasında çıkabilecek hastalıkların önlemesine yönelik uygulamalar yapıldığını belirtiyor.
 
Ayrıca, akne ve erkeksi kıllanmayı azaltmak için uygulanan tedavilerde hastalığın psikolojik sürecininde yakından takip edilmesi gerekiyor. Dengeli beslenmenin de önemine değinen Partalcı, kadınların günlük yürüyüşler ve sportif aktiviteler yapmasını tavsiye ediyor.
 
Hastalık, genç yaşlarda üreme sorununa neden olurken, ileri yaşlarda ise şeker ve kalp-damar hastalığı ile rahim kanserine neden olabiliyor.