AKP, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler için aday başvurularını açtı. Parti erkek adaylardan 3 bin kadın adaylardan da bin 500 TL başvuru ücreti alacak. 

AKP"nin internet sitesinde yayınlanan duyuruya göre milletvekilliği aday adaylarının başvuruları 7-14 Mart tarihleri arasında kabul edilecek. Aday adayları başvurularını AKP Genel Merkezi ya da il başkanlıklarına yapabilecek. Gerekli evrakın tamamlanması şartıyla başvurular hafta sonunda da yapılabilecek.

Başvuru için milletvekili adaylığı için olduğu belirtilecek adli sicil belgesi, diploma ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı sureti, askerlik durum belgesi, başvuru aidatının yatırıldığına dair banka dekontu, 2 vesikalık fotoğraf ile adaylık için istifası zorunlu olan kimselerin ilgili mercilere sunulmuş istifa veya emeklilik dilekçelerinin fotokopileri istenecek.
ERKEK ADAYLAR 3 BİN KADIN ADAYLAR BİN 500 TL ÖDEYECEK
AKP"den aday olmak isteyenlerden erkek aday adayları 3 bin TL, kadın aday adayları da bin 500 TL ödeyecek. Engellilerden ise ücret alınmayacak. Aday adayları başvuru aidatını Vakıflar Bankası Ankara Yenişehir Şubesindeki 00158007293586808 numaralı AKP Genel Merkez hesabına yatıracak.

ADAYLIK ŞARTLARI
AKP"nin internet sitesindeki duyuruda adaylık şartlarına da yer verildi. Buna göre adaylık başvurusunda bulunacak kişilerde şu şartlar aranacak:

“- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. (Çifte vatandaşlar da olabilecek)
- 25 yaşını doldurmuş olmak. (Aday listelerinin YSK"ya verileceği gün itibarıyla)
- En az ilkokul mezunu olmak.
- Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmış olmak. (Muaf olanlar aday olabilecek)
- Kısıtlı olmamak.
- Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.
- Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olmamak.
- Affa uğramış olsalar bile; basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum olmamak.
- Türk Ceza Kanunu"nun ikinci kitabının, birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkum olmamak.
- Terör eylemlerinden mahkum olmamak
- Türk Ceza Kanunu"nun 536"ncı maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı Kanun"un 537"nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkum olmamak
- Türk Ceza Kanunu"nun 53/1-(a-b) maddesi uyarınca; sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten; seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan, yasaklanmasına karar verilmemiş olmak.”

PARTİDEN İHRAÇ EDİLENLER YENİDEN ADAY OLAMAYACAK
Duyuruda AKP Tüzüğü"ne göre yetkili parti disiplin kurullarının kararı ile partiden ihraç edilenler, AKP Genel Merkezince, Tüzük"te öngörülen sebeplerle işten el çektirilmesine karar verilen teşkilat kademe yönetim kurulları ve başkanları ile disiplin kurulu başkan ve üyelerinin milletvekili aday adayı olamayacağı da kaydedildi.