Barlarda kadınlara alkollü içecek ikramının sınırlandırılması için yasal düzenleme yolda.

Alkolizmin hızla yayıldığı İngiltere'de hükümetin bazı yasal önlemler almaya hazırlandığı ve bu çerçevede marketlerde tanıtım için içki tadımı ile barlarda kadınlara alkollü içecek ikramının sınırlandırılacağı bildirildi.

Süpermarketlerde içki firmalarının stantlar kurarak müşterilere tanıtım amaçlı ikramda bulunması, barlarda kadınlara ilk içkinin bedava olması ve yine barlarda "happy hour" adı altında indirimli içki satılmasının alkolizmin yaygınlaşmasına hizmet ettiğine dair uzman raporlarını değerlendiren hükümetin, bütün bu uygulamaları kesin sınırlarla asgari düzeye çekmeyi planladığı kaydedildi.

Hükümetin hazırladığı yasal değişiklik çerçevesinde "happy hour" adıyla indirimli içki satılması uygulamasında yapılacak değişiklik, barları bu saatlerde alkolsüz içecekleri de aynı indirim dilimine sokmaya zorlayacak.

Yasal değişiklik hazırlığını ortaklaşa yürüten içişleri ve sağlık bakanlıklarının alkolizmin tırmanmasının bireyin mali, sosyal ve cinsel davranışlarını da olumsuz yönde etkilediğine dair uzman uyarılarını dikkate aldıkları ve yapılması planlanan değişikliklerin arasına, içki satılan her yerde, sigara paketlerinin üzerinde olduğu gibi "sağlık uyarılarının" yer almasının zorunlu hale getirilmesini de aldıkları belirtiliyor.

Yasal düzenleme marketlerdeki içki tadımı stantlarında halka bedava dağıtılan içkilerin 125 mililitreyi geçmemesini de hükme bağlayacak. Stant görevlileri, aynı kişinin birden fazla kez tadım yapmadığından emin olacak.

Şarap satan restoran ve barlarda kullanılan bardakların üzerinde içkinin miktarını gösteren ölçü birimlerinin yer almasına da karar veren İngiliz hükümeti, "bir kez öde, iç içebildiğin kadar" şeklindeki promosyon ve kampanyaları da yasaklayacak.