Atina Tabipler Odası (ISA), sosyal güvencesi olmayan kritik hastaların ölümü beklediğini, doğum parasını denkleştiremeyen hamilelerin ise hastaneler dışında teklikeli koşullarda doğum yaptıklarını bildirdi.

ISA tarafından yapılan açıklamada, Yunan başkentinde yaşayan sigortasızların durumunun “insanlık dışı” boyutlara ulaştığına dikkat çekilirken, devlet hastanelerinin, ülkeyi iflasın eşiğine getiren ekonomik kriz nedeniyle sayıları artan sigortasız vatandaşlara “insanlık göstermesi” istendi. Atina merkezinde açtığı birimle sigortasızlara ücretsiz muayene hizmeti veren ISA, son aylarda bu birime başvuruların giderek arttığını, teşhis konulan ve hayati tehlikesi bulunan hastaların muayene sonrası tedavilerini yaptıramadıklarını bildirdi.

Milliyet'in haberine göre Atina Tabipler Odası’nın açıklamasına göre, ücretsiz muayene birimine başvuran onlarca kanser hastası, muayene sonrası paraları olmadığı için hastaneye gidemiyor ve kurtulabilecek durumda olanlar bile gerekli tedavilerini yaptıramadıklarından ölümlerini bekliyor.
Aynı açıklamaya göre hamileler de benzer bir durumda. Doğumevine verecek 800 euro parası ve sigortası olmayan hamileler, bebeğin veya kendilerinin hayatlarını tehlikeye atma pahasına deyim yerindeyse sokakta doğurmayı göze alıyor. Katarakt nedeniyle görme yeteneği yüzde 10'lara kadar düşmüş yaşlı hastalar, ameliyat olamıyor.

DEVLETE ÇAĞRI YAPTILAR
Atinalı doktorlar, ISA üyesi hekimlerin kurulan merkezde gönüllü çalışarak teşhis yapabildiklerini ancak tedavi için gerekli yardımları yapamadıklarını belirtiyor. Doktorlar, yaptıkları açıklamada “tıbbi, sosyal ve ahlaki çıkmazla karşı karşıya” olduklarının da altını çizdiler. Tabipler Odası açıklamasında devlet hastanelerine çağrıda bulunan doktorlar, açıklamada şu ifadeleri yer verdiler:
“Bu bir insanlık krizi. Tüm hastanelere insanlık ve dayanışma çağrısı yapıyoruz. Birçok insanın hayatını kurtarabilirler. Ameliyat ve hastanede tedavi masraflarını üstlensinler. Her insanın hayatı değerlidir.”

KOMŞUDA TRAJİK RAKAMLAR
* Yunanistan'da nüfusun yüzde 20'si yoksulluk sınırının altında. Sosyal güvencesi olmayanların sayısının yüz binleri aştığı belirtiliyor.
* Sosyal güvencesi, sigortası olmayanların çoğunluğunu işsizlik maaşı alma hakkı sona eren işsizler, işyerleri kapanan küçük esnaf ve iş aramaya yeni çıkan gençler oluşturuyor.
* Ülkede işsizlik oranı yüzde 23. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 16'ydı. Gelecek yıl bu rakamın yüzde 30'a çıkacağı ve İspanya'ya fark atacağı öne sürülüyor.
* Özel sektörde asgari ücret 2010'da yaklaşık 800 euro'yken 540 euro'ya geriledi. Ancak IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası bu rakamın 450 euro'ya indirilmesini istiyor.
* İşsizlik maaşı, 1 yıllığına ödeniyor ve 360 euro. En kötü durumdakiler, yaşı 50-65 arası olup işsiz ve emekliliğe hak kazanamayanlar.
* Asgari emekli maaşı 600 euro'dan 450-500 euro'ya düşürülürken, yüzde 15'lik bir kesinti daha yapılması gündemde.
* Son 3 yılda Yunanistan ekonomisi yüzde 20 daralırken, tüketim mallarında fiyatlar düşmedi.
* Maaşları son yıllarda yüzde 30-35 düşürülen devlet memurları, bu ortamda "en talihliler" olarak tanımlanıyor.