3 Kasım 2002 yılında Aydın"dan CHP Milletvekili seçilerek Aydın"dan TBMM"ye giren 2 bayan milletvekilinden biri olan Özlem Çerçioğlu, 2007 yılında yapılan genel seçimlerde tekrar seçilerek 23. dönemde de TBMM"ye girdi. 29 Mart 2009 yerel seçimler öncesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından Aydın Belediye Başkanlığı için aday gösterilen Çerçioğlu, 29 Mart seçimlerinde CHP"yi 32 yıl aradan sonra belediye başkanlığı kazandırdı. Aydın"ın ilk bayan belediye başkanı da olma özelliği taşıyan Özlem Çerçioğlu, milletvekilliği döneminde aldığı kadınlara öncülük etme görevini şimdi de belediye başkanı olarak sürdürüyor. Türkiye"deki bayan iki il belediye başkanından biri olan Çerçioğlu, misyonunun Türkiye"de daha çok kadın siyasetçinin sahne almak olarak açıkladı.
Aydın"dan siyasette hep öncü insanların çıktığını dikkat çeken Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kendi başarısının devam etmesinin kadın siyasetçiler adına güzel bir gelişme olduğunu bu durumun devam etmesi halinde erkek tekelinde olan Türk siyasetinde daha çok kadın görülebileceğini belirtti. Kendisinin aynı zamanda bütün kadınları temsil ettiğini ifade eden Çerçioğlu, “Aydın Belediyesi"nin iyi yönetilmesi ve Aydın"da güzel icraatların hayata geçirilmesi sadece Aydın"ın kazanımı anlamına gelmiyor. Bu aynı zamanda Türk kadınının kazanımı anlamına gelecek. Günümüzde erkek tekelinde olan Türk siyasetinde kadınların daha aktif olması için kendimi; 7 yıllık milletvekilliği görevimden sonra belediye başkanlığında da başarılı olmak zorunda hissediyorum. Maalesef AK Parti"de de, CHP"de de, MHP"de de siyaset erkek egemenliğinde. Bu durumun değişmesi kadınların daha çok siyasette yer alması için zor bir görevin altına girdiğimin farkındayım. Fakat bu işin altından kalkacağımıza inanıyorum” dedi.
ÇERÇİOĞLU KADIN DAYANIŞMASI ÖRNEĞİ SERGİLİYOR
Göreve geldikten sonra kadın dernekleriyle ilişkisinin de meyvelerini alan Özlem Çerçioğlu, bu sayede Aydın"a eğitmenler gözetiminde engelli vatandaşların kültür fizik hareketlerini yapabilecekleri 4x8 metre ebatlarında bir rehabilitasyon havuzu kazandırdı. Benim İçin Bir Ateş Yakarmısın isimli kadın derneği tarafından havuzun yanı sıra engelliler için asansörlü engelli aracı kazandırıldı. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, el işi yapan Aydınlı kadınlara Fatih Mahallesi Kapalı Pazaryerinde 1 TL karşısında kapalı dükkanlar tahsis edileceğini açıkladı. Diğer yandan ekonomik düzeyi düşük ve bir işte çalışan çocuklu bayanların yararlanabilecekleri kreş açmayı planladıklarını ifade eden Çerçioğlu, bu kreş sayesinde Aydınlı bayanların daha fazla iş ortamına katılabileceğini kaydetti.