Belediyeler Kanunu'nda yapılan değişiklikle nüfusu 50 bini aşan merkezlerde “Kadın ve Çocuk Sığınma Evleri” yapımının yerel yönetimlere devredilmesin ardından Aydın Belediyesi tarafından il merkezinde yürütülen çalışmalar kısa sürede tamamlandı. Belediye bütçesinden merkez Güzelhisar Mahallesi'nde bulunan bir binanın restore edilmesiyle yaptırılan “Aydın Konukevi” törenle hizmete açıldı.
Törene Aydın Vali Vekili Mesut Kırcalı, Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Aydın Polis Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fahrettin Kayhaoğlu, İl Müftüsü Hıdır Bayrak, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılışta konuşlan Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Aydın Kadın Konukevi'nin çok kısa bir sürede tamamlandığını söyledi. 11 Mart 2008 tarihinde ihale edilen projenin 22 gün gibi kısa bir sürede tamamlandığına işaret eden Ortekin, Türk kadınının her şeyin en iyisine layık olduğunu ifade etti. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk kadınlarının erkekleriyle birlikte cephede mücadele ederek savaşın kazanılmasında büyük bir faktörü olduğunu belirten Ortekin, “Ulusumuz demokrasi, laiklik, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler gibi evrensel değerleri benimsemiştir. Biliyoruz ki; çağdaş uygarlığın temel felsefesinde bireyin özgürlüğü ve kendi geleceğini belirleme hakkı var. Bu temel felsefeyi özümseyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bireyin üzerindeki baskılardan kurtarılarak özgür olmasını ve yaratıcı gücünü ülke ve insanlık yararına kullanmasını sağlayacak yapısal dönüşümü gerçekleştirdi. Bugün Atatürk Türkiye'sinde demokratik ve laik cumhuriyetimizi yıkmayı, toplumumuzun cumhuriyet döneminde elde ettiği çağdaş kazanımları yok etmeyi amaçlayan tüm hareketlere kararlılıkla karşı konulacağına yürekten inandığımı bu vesile ile bir kez daha vurgulamak istiyorum. Aydın Belediyesi olarak yetkinin bize verilmesin ardından, kısa südre il merkezine bir kadın konukevi kazandırarak ihtiyaç sahibi kadınlarımızın başvurabilecekleri bir ortam oluşturduk. Kadınlarımızın hizmetinde olmaktan ve onlar ile birlikte çalışıp ortak başarılar elde etmekten sonsuz gurur duyuyorum” dedi.
Aydın'a bir kadın konukevi kazandırılmış olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyduğuna değinen Vali Vekili Mesut Kırcalı da, son birkaç yıldır Aydın'da önemli yatırımlara imza atıldığını kaydetti. İl merkezinin büyük bir yenilenme ve büyüme hamlesi içerisinde olduğuna işaret eden Kırcalı, “Türkiye'de tüm dünya tarafından takdirle takip edilen önemli yasal düzenlemeler, sosyal ve ekonomik gelişmeler yaşanıyor. 'Kadın ve Çocuk Sığınma Evleri' yapımın yerel yönetimlere devredilmesi de bu çalışmalardan bir tanesi. Türk kadını her şeyin en güzeline layık. Yapılan tüm bu güzel yatırımlar kadınlarımıza yakışır. Çünkü onlar, çocuklarımızın yetişmesi için büyük bir çaba harcıyorlar. Kadın konukevinin kazandırılmasıyla sokakta kalmış ve ihtiyaç sahibi kadınlarımıza büyük bir imkan sağlanmış oldu. Artık hiçbir kadınımız sokakta kalmayacak ve başları sıkıştığında başvurabilecekleri bir sıcak yuvaları olacak” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında; Aydın Konukevi ve Güzelhisar Mahalle Muhtarlığı'nın yeni hizmet binası Vali Vekili Mesut Kırcalı, Belediye Başkanı İlhami Ortekin ve protokol üyeleri tarafından hizmete açıldı. Toplam 3 kattan oluşan kadın konukevinin idare, dinleme salonu ve yatakhane bölümlerinden oluşturduğu belirtildi. 15 yatak kapasiteli konukevinin tüm güvenliği ve hizmetlerinin Aydın Belediyesi personelleri tarafından yürütüleceği öğrenildi.