İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bin 294 polis merkezinde yaklaşık 40 bin personele, kadına karşı şiddetin önlenmesinde polisin rolü ve uygulanacak prosedürler konusunda eğitim verildiğini söyledi.

        İçişleri Bakanlığı ile Danimarka Dışişleri Bakanlığı işbirliğinde, 2006 yılından itibaren yürütülmekte olan Türkiye Siyasi Kriterler Programı'nın ikinci aşamasının kapanış toplantısı, Ankara’da yapıldı. Toplantıya, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Aile ve Sosyal Politiklar Bakanı Fatma Şahin katıldı.

     İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, söz konusu program ile bakanlığına bağlı birim ve personelin insan hakları alanındaki yetki, görev ve sorumluluklarının yeniden gözden geçirilmesi, hatalarının düzeltilmesi, mevzuattaki eksiklik ve boşlukların belirlenmesi, uygulayıcılarda bilinç ve farkındalık düzeyinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

    Ayrımcılık ile mücadelede kararlı olduklarının altını çizen Şahin, “Irk, renk, dil, din, inanç, etnik köken, cinsiyet, medeni hal, sağlık durumu, özürlülük, yaş ve benzeri temellere dayalı her türlü ayrımcılığa karşıyız. Bu konuda pozitif sorumluluğumuz olduğunun farkındayız. Kişilerin eşit muamele görme hakkını güvence altına almak ve ayrımcılığa karşı etkili bir şekilde korunmalarını sağlamak amacı ile bakanlığımızca, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu taslağı hazırlanmış ve Başbakanlık’a arz edilmiştir. Ülkemiz için önemli bir kilometre taşı olan tasarının önümüzdeki dönemde yasalaşacağına inanmaktayım. Bu taslak, aynı zamanda kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı yasaklamakta. Bu yasağın ihlali halinde de konuya ilişkin görev ve yetkisi bulunan tüm kamu makamlarını ihlali sona erdirmek, sonuçlarını gidermek, tekrarlanmasını önlemek, adli ve idari yoldan takibini sağlamak üzere çeşitli tedbirler almakla yükümlü kılmaktadır bu yasa taslağı.” diye konuştu.

    “40 BİN PERSONEL KADINA KARŞI ŞİDDET KONUSUNDA EĞİTİM GÖRDÜ”

    İnsan hakkı kavramının, sorumlulukları da içerdiğini söyleyen Şahin, şöyle devam etti: “Bireylerin insan haklarının yararlanmasının teminat altına alınmasında devletlere de büyük sorumluluklar ve görevler düşüyor. Özellikle kadın, çocuk, engelli, sığınmacılar, yasa dışı göçmenler gibi dezavantajlı, hassas veya incinebilir gruplar için bize büyük rol ve görev düştüğünün farkındayız. Bunları daha iyi yerine getirebilmek için uluslararası işbirliğine açığız. Bu doğrultuda bakanlığımızca bir çok proje uygulanmış, halen uygulanmaktadır. Örneğin kolluk hakkındaki şikayetlerin daha bağımsız, tarafsız, etkin ve adil şekilde araştırılmasını, soruşturulmasını hedefleyen Kolluk Gözetim Kanun Tasarı Taslağı, Başbakanlık’a sevk edildi. Yine bakanlığımızın bağlı birimleri olan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından çocuk ve kadınlara yönelik şiddet konularında farkındalık ve duyarlılığın artması için hizmet için eğitim programları hayat geçirildi. Örneğin, bin 294 polis merkezimizde görev yapan yaklaşık 40 bin personelimize kadına karşı şiddetin önlenmesinde, polisin rolü ve uygulanacak prosedürler konusunda eğitim verilmiş, kolluk kuvvetlerinde farkındalık oluşturulması sağlanmıştır.”

        BAKAN FATMA ŞAHİN: YASAL ALT YAPI İLE UYGULAMALARIN TAKİBİNİ DE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YAPACAĞIZ

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de programın, 28 Şubat’a denk gelmesinin son derece manidar olduğunu belirterek, “Yakın tarihimiz, devletin gücüyle toplumu dizayn emenin yeterince bedelinin ödediğini bize gösterdi.” dedi.

     Şiddeti insan hakkı ihlali olarak gördüklerini söyleyen Şahin, bu konuda hukuksal altyapıyı güçlendirmeye, uygulamalardaki aksaklıkları gidermeye, zihinsel dönüşüm sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Şahin, “İki gün önce Parlamentoya gönderdiğimiz kadına yönelik şiddetle mücadele de, sıfır tolerans politikamızın ana ekseni olarak görüyoruz. Bakanlık olarak bunu tek başına başarmamız mümkün değil. Özellikle bu alanlarda güçlü paydaşlarımızla yola devam etmeliyiz. Yasanın içeriğine baktığımız zaman, nasıl önleyeceksiniz, nasıl koruyacaksınız, hangi mekanizmaları hayata geçireceksiniz. İşin ana motoru bugün bu salonda olan sayın bakanımız ve ekibinin güçlü iradesi ile oluştu. Jandarma, İçişleri, Emniyet ile bu bir sorundur, gereği yapılmalı denerek bu yasa hazırlandı.” şeklinde konuştu.

    Şiddet gören kadınların jandarma ve karakollardan ‘ne yaptın da bunu hak ettin’ denilerek evlerine gönderilmesinin, yanlış ve sürdürülemez bir yaklaşım olduğunun görüldüğünü söyleyen Şahin, “Bugün koyduğumuz yasal altyapının temelinde de bunlarla ilgili büyük bir mücadele alanı var. Kim ne yapacak, Adalet Bakanlığı ne yapacak, aile mahkemesi hakimleri ne yapacak, İçişleri Bakanlığı bünyesinde nasıl bir yapıya dönüşecek? Bunların topyekün bir seferberlik, mücadele alanı olarak görüyoruz.” dedi.
Yasal altyapı ile birlikte uygulamaların takibini de güçlü bir şekilde yapacaklarını dile getiren Şahin, “Nerede takılıyorsa, ne yapılması gerektiğinin birebir mücadelesi içindeyiz.” ifadesini kullandı.