Kara Kuvvetleri"nin kadın pilotları

GENELKURMAY Başkanlığı, Güvercinlik"teki Kara Havacılık Komutanlığı ile Kara Havacılık Okul Komutanlığına basın turu düzenledi. Basın turunda en fazla ilgiyi ise mehmetçiğin "Koruyan Melekleri" kadın pilotlar gördü. Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu erkek meslektaşları ile omuz omuza çalışan kadın pilotlardan son derece memnun olduklarını söyledi.

Kara Havacılık Komutanlığı"nın Güvercinlik Kışlası"na gerçekleştirilen basın turunda Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, basın mensuplarına bir brifing verdi. Brifing öncesi Kara Havacılık unsurlarının imkan ve kabiliyetleri ile uçucu personel ve ailelerinin röportajlarının yer aldığı 20 dakikalık bir film gösterildi. Bu sırada Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu ve diğer personelin duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadıkları gözlendi. Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, komutanlığının bütün ülke coğrafyasında barış ve savaş görevlerinde eğitimleriyle ve bir komuta altında toplanmanın vermiş olduğu sinerjiyle 7 gün 24 saat görev verdiğini söyledi. Bu bağlamda ülke sathının her hava kara alay komutanlığına görev taksimi olarak paylaştırıldığını ifade eden Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, kara havacılarının temel eğitiminin kara havacılık okul komutanlığında verildiğini, muharebe eğitiminin ise kıtalarda 34 saat uçuş ve 2.5 ay süren bir eğitimden geçtiklerini bildirdi.

Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, pilotlara aynı zamanda uçuş hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları ilk yardım kursunun GATA Komutanlığı"nda, düşman hattından dost hattına ulaşabilecek imkan ve kabiliyetlerin ise Eğirdir"deki Dağ ve Komando Okulu"nda verildiğini kaydederek, “Burada ayrıca, kaçma-kurtulma ve arama-kurtarma ile kaçma-hayatta kalma eğitimleri de veriliyor. Bütün bu eğitimlerini tamamlayan pilotlar harbe hazır hale geliyor. Eğitimi tamamlayan pilotlar, daha sonra iç güvenlik harekat bölgesinde görevlendirilmeye başlanmaktadır. 7 gün 24 saat anlayışı içerisinde gece ve gündüz görev yapmak imkan ve kabiliyetine sahiptirler. Türk hava karacıları bu bağlamda Dünya hava karacılığı içinde saygın, farklı bir konuma sahiptir. Kara havacılarımız, bağrından çıktığı Türk milletinin de hizmetinde olup, ihtiyaçları doğrultusunda koşup cansiperhane görev yapmaktadır” dedi.

Afganistan"daki helikopter kazasıyla ilgili olarak son durumun ne olduğu yönünde yöneltilen bir soruya ise Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, kaza-kırım olaylarının birçok faktörüne işaret ederek, “Bunları hemen kısa sürede ortaya çıkarmak mümkün olmuyor. Bu kazada bizi en mutlu eden hadise 4 arkadaşımızın salimen aramızda olmalarıdır. Kaza konusunda ise yapılacak olan incelemelerin ardından bir açıklama yapılabilir” diye yanıtladı.

Kara Havacılık Komutanlığı"nın Isparta"ya taşınıp taşınmayacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine ise Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, bu konuda bir karışıklık yaşandığını, Isparta"ya Kara Havacılık Okul Komutanlığı"nın taşınacağını söyledi. Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, taşınma konusunun planlandığı şekilde devam ettiğini bildirdi. Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, iç güvenlik harekat bölgesinde ne kadar helikopter bulunduğuna ilişkin bir soruya ise “Ne kadar ihtiyaç varsa, o kadar helikopter ve uçucu personel var” karşılığını verdi.

ATAK Projesi kapsamında T-129 ses helikopterinin düşmesi sonrası programda herhangi bir aksama olup olmadığının sorulması üzerine de Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, konuya ilişkin TUSAŞ"ın gerekli açıklamayı yaptığını ve programda bir aksama olmayacağını kaydetti.

17 KADIN PİLOT
Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, bir soru üzerine komutanlık bünyesinde toplam 17 kadın pilotun görev yaptığını belirterek, “Kendileri de iç güvenlik harekat bölgesinde diğer arkadaşlarıyla omuz omuza görev yapmakta, mücadele etmektedir. Kendilerine yönelik herhangi bir ayrım yoktur. Kendilerinden son derece memnunuz. Görevlerini en iyi şekilde yapmaktadırlar” diye konuştu.

Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Fatih Bengi de okulda verilen temel eğitim hakkında bilgi verdi. Tuğgeneral Bengi, tüm pilotlara 52 hafta süren ve 180 saat saatlik uçuş eğitimi verildiğini belirterek, pilotlara gece ve gündüz harekat yapma imkan ve kabiliyetinin kazandırıldığını vurguladı. Tuğgeneral Bengi, okul olarak 1 yıl içinde 600"ü subay, 500"ü astsubay olmak üzere topla bin 100 personele eğitim verildiğini belirtti. Bir soru üzerine Tuğgeneral Bengi, dost ve müttefik ülke personeline de eğitim verildiğini, bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), KKTC, Ürdün ve Bosna Hersek personelinin eğitildiğini, Azerbaycan ve Pakistan"dan da talep olduğunu kaydetti.

SABİHA GÖKÇEN"İN KIZLARIYIZ
Brifingin ardından basın mensuplarına harekata hazır kara havacılık unsurları, personelleriyle birlikte tanıtıldı. Basın mensupları, "Hocaların Hocası" olarak tanıtılan pilot yüzbaşı Dilek Ergüven"e büyük ilgi gösterdi. Kara Havacılık Okul Komutanlığı"nda kontrolör pilot olarak görev yaptığını belirten yüzbaşı Ergüven, "Bayan olarak pilot olmak nasıl bir duygu?" sorusuna, “Öncelikle bir Sabiha Gökçen kızı olarak öyle bir görev bana nasip olduğu için çok mutluyum. Ayrıca, bayan subay olarak da görev yapmak mutluluk verici bir olay” dedi. Kontroler pilot olarak bir pilotun göreve devam edip etmeyeceğine kendilerinin karar verdiğini vurgulayan Yüzbaşı Ergüven, eşinin de pilot olduğunu, Kara Havacılık Komutanlığı"nda görev yaptığını söyledi. Kadın pilot olarak 12 yıldır görev yaptığını ifade eden Yüzbaşı Ergüven, 2 çocuk sahibi olduğunu ve onların da askerliğe ve pilotluğa heveslendiğini söyledi. Bir gazetecinin başından geçen ilginç bir anısının olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine Ergüven, “Ciddi tehlike yaşamıştım. Uçuşta motorum susmuştu. Herhangi bir problem yaşamadan buraya meydana indirebildim uçağı. Korkmadan üç öğrencimle birlikte indik. Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından uçuş emniyet takdirnamesi ile ödüllendirildim” diye yanıtladı. "Pilot olmak mı zor, yoksa anne olmak mı zor" sorusuna Yüzbaşı Ergüven, “anne olmak daha zor” karşılığını verdi. Pilot Yüzbaşı Ergüven"in röportajın ardından duygulanarak gözyaşlarını hakim olamadığı görüldü.

Basın mensuplarının bir diğer ilgi odağı olan Pilot Yüzbaşı Yelda Alaçam ise yaptıkları işte büyük bir adrenalin yaşadıklarını belirterek, subay, astsubay veya sivil kişilerin hayatını kurtarmanın çok önemli olduğunu söyledi. Yüzbaşı Alaçam, “Ne para ne de başka birşey için bu görev yapılmaz. Aldığımız haz hiçbirşeyle ölçülmez” diye konuştu.

TAMAMEN MİLLİ SİMÜLASYON
Basın mensuplarına Kara Havacılık Okul Komutanlığı bünyesinde bulunan Helikopter Simülasyon ve Eğitim Merkezi de tanıtıldı. Kara Havacılık Okulu Komutanı Tuğgeneral Fatih Bengi, merkezde Sikorsky helikopterine ait simülasyonlarla pilotlara eğitim verdiklerini, projenin Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Havelsan arasında yapılan bir sözleşme ile tamamen milli olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Cougar helikopterinin simülasyonunun tedarik edilmek üzere olduğunu belirten Tümgeneral Bengi, henüz Türk Silahlı Kuvvetleri"ne teslimi yapılmamış helikopterlerin simülasyon ekipmanlarının da tedarikin ardından alınacağını söyledi. Pilotların gerçek uçuştaki bir saatlik eğitiminin maliyetinin bin 300 dolar, simülasyonla ise bu eğitimin maliyetinin 103 dolar olduğu öğrenildi. Basın turunda 5. Ana Bakım Merkez Komutanlığı da tanıtıldı. Komutanlığın gövde bakım ve motor bakım atölyeleri basın mensuplarına gezdirildi ve merkez hakkında bilgi verildi. Yurt içi ve yurt dışında eğitim almış personel ile pek çok kuruluşun hava aracının çeşitli bakımlarının gerçekleştirildiği tesiste, yıllık 22 hava aracının gövde durum değerlendirmelerinin yapıldığı belirtildi. Tesislerde sivil kuruluşlara ait yıllık yaklaşık yüz sivil aracın da bakımının gerçekleştirildiği kaydedildi. Daha sonra, Kara Havacılık Komutanlığı personeli tarafından helikopterle arama kurtarma tatbikatı yapıldı. Tatbikatta, helikopterle hattın gerisine indirilen askerlerler, düşman hattının gerisinde yaralanan bir askeri personeli başarıyla kurtardı ve tahliye etti. Arama kurtarma tatbikatında ise görev yapan dört helikopter bu görevi başarıyla yerine getirdi.- milliyet