İstanbul'da Kadıköy-Fenerbahçe seferlerinde çalışan İETT şoförü 6 kadın, yolculardan büyük ilgi görüyor. İlk olarak otobüse bindiklerinde kadın şoförleri şaşkınlık ile karşılayan yolcular, otobüsten indiklerinde ise kadın şoförlerden duydukları memnuniyeti anlatıyor.
Belediye tarafından "Metrobüste kadın şoför" projesinde seçmeye katılarak başarılı olduklarını, ancak metrobüste çalışmaları gerekirken hala İETT şoförü olarak görev yaptıklarını belirten kadınlar, bir an önce metrobüste şoförlük yapmak istediklerini söyledi. Erguvan renkte otobüslerde çalışan kadın şoförler, güleryüzlü davranışları, düzenli çalışmaları ve dikkatli sürüşleriyle vatandaşlardan tam not alıyor.
20 yıldır otobüs şoförlüğü yaptığını belirten Zeynep Alemdar, "Otobüs kaptanıyım, 20 yıldır bu işi yapıyorum. Türkiye'nin her yerine yerli yabancı turist taşıyordum. 38 yaşındayım, kendi şirketimi kurarak turizm işi yapıyordum. Bir Konya gezimizde otobüs şoförünün yanına oturmuştum. Ve sonra dedim ki 'döndüğüm zaman otobüs kaptanı olacağım'' ve oradan geldi. Gerçekten Türkiye'de de bu işi yapan pek yok. Belediye başlamamızda, ben zaten kendi şirketimle yerli, yabancı turist taşıyordum. Sonra böyle bir
teklif geldi İETT'nin bayan metrobüs şoförleri projesinde. Daha sonra 3 aşamalı bir sınav yaptılar. 14 bayandan kazanan 6 bayan arkadaşız biz. Buradan da Sayın Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'a da seslenmek istiyorum, vermiş olduğu sözü hatırlatmak istiyoruz. Çünkü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde işe başlayacaktık. 2 yıl oldu henüz başlayamadık ve bizim hedefimiz metrobüs kullanmak, bekliyoruz. İnsanlar bizlerin daha fazla görev almamızı istiyorlar. Biz de vatandaşlara 'O zaman İETT ve Otobüs A.Ş.'ye e-mail atacaksınız'' dediğimiz de 'atacağız' diyorlar. Trafikte erkek otobüs şoförlerine yol vermezlerken bize yol veriyorlar. Bravo diyorlar, tebrik ediyorlar" dedi.
Figen Korkutan ise, "Ben direksiyon hocasıyım aslında bu işi yapmaya yeni başladım. Diğer arkadaşlarla birlikte metrobüs sınavına girmiştik. Onu kazandık ve 2 yıldır bekliyoruz, hala ümitliyiz. Ben direksiyon öğretmeni olarak çalışırken her çeşit arabayı kullanmayı öğrendim. Daha sonra büyük araca ilgi duymaya başladım ve kullandım çok hoşuma gitti. Ondan sonra devam ettim. Benim belediye otobüsü kullanmam çok yeni. Eşim bana aracı sürmeyi öğretirken 'sen süremezsin' demişti. Ben de 'Sürerim ve bunun hocası olurum' demiştim. Sürüyorum ve hocası da oldum, otobüsü de kullanıyorum. Eşim her zaman yanımda ve beni destekliyor" diye konuştu.
Adana'da uzun zamandır kadın şoförlerin çalıştığını ve İstanbul'un geç kaldığını ifade eden şoför Belkıs Güreli de, "Ben büyük araçlarda profesyonel olarak 2006 yılında çalışmaya başladım. 1987'den beri sürücülük yapıyorum. Personel ve öğrenci taşıyarak başladım. Ama o zamanlar yaşımız yetmiyordu. Şimdi ne bileyim, biraz hayatın şartları, ne bileyim seviyorum bu işi belediye otobüsünde devam ediyorum. Aslında eskiden yolda bizi yoldan çıkarmaya çalışırlardı ama zaman geçtikçe insanlar bize alıştılar.
İstanbul Kültür Başkenti olarak anılıyor. Adana bile ne kadar zamandır bayan şoför çalıştırıyor, İstanbul bence bu iş için çok geç bile kaldı. Trafikte çok sıra dışı bir şey yaşamadım tepki olarak. Genelde şaşkınlık, sevgi gibi tepkiler alıyoruz. Heyecanlanıyorlar, insanlara ilginç geliyor ama bizim için çok olağan bir şey. Gece gündüz mesaileri oluyor ama bir insan işini severek yaparsa bence zorluğunu görmez" dedi.
Kadın ve erkek yolcular da, kadın şoförlerden bir hayli memnun. Bir kadının otobüs kullanmasından dolayı gurur duyduğunu ifade eden Güler Başkurt, "Şoförün bayan olması bayağı dikkatimi çekti. Hiç görmedim ilk defa görüyorum. Çok da hoşuma gitti. Bir bayanın kullanmasından dolayı gururlandım. Otobüsü çok da güzel kullanıyor. Çok da rahat gidiyoruz. Güleryüzlü de bir hanım, bravo. Çok takdir ettim kendisini" dedi.
Kadın şoförü görünce şaşırdığını belirten Muharrem Ayyüksel de, "İlk defa bir bayan otobüs şoförü gördüm. Taksi şoförü görmüştüm ama otobüs şoförü ilk defa görüyorum. Hiçbir tedirginliğim yok. Böyle bir hatta tedirgin olacağımı zannetmiyorum. Aslında bunlar olması gereken şeyler. Bu işin erkeği, bayanı yok. İnsanın becerisi varsa erkek olmuş, bayan olmuş bence fark etmez" şeklinde konuştu.