Adalet Bakanlığı, ceza infaz kurumunda kadın hükümlü ve tutukluların aranmalarının, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzük uyarınca yapıldığını bildirdi.
Adalet Bakanlığı, ''Kadınları zorla soyuyorlar'' başlıklı haberde yer alan iddialar ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.
ÇIPLAK VE KÖTÜ MUAMELEYLE ARAMA YAPILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 'robocop' veya 'A Takımı' gibi bir ekip ve habere konu edilen herhangi bir uygulama bulunmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Ceza infaz kurumunda kadın hükümlü ve tutukluların aranmaları, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 46. ve 129. maddeleri uyarınca yapılmaktadır. Çıplak ve sürekli arama yapılarak kötü muamelede bulunulması söz konusu değildir. 'Kadın hükümlü ve tutukluların askerlere teşhir edildiği' iddiası da gerçek dışı olup, kurumdaki ortak kullanım alanlarının tümü 24 saat kamera ile izlenmekte ve kayıt altına alınmaktadır.''
ARANDIKTAN SONRA ŞİKAYETLERİ OLUP OLMADIĞI SORULUYOR
Kuruma gelen hükümlü ve tutukluların kabulü sırasında görevli memurlar tarafından arandıktan sonra, herhangi bir şikâyetleri olup olmadığının sorulduğu ve şikâyeti olanların ise derhal doktora sevk edildiği dile getirilen açıklamada, ilk muayenenin kurum doktorları tarafından değil de Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen doktorlar tarafından yapıldığı ve muayenenin de kayıt altına alındığı belirtildi.
3 ÖĞÜN YEMEK VERİLİYOR
Hükümlü ve tutuklulara kurumda 3 öğün yemek verildiği ve yemeklerin de kampüste bulunan Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hazırlandığı vurgulanan açıklamada, ''Tüm ceza infaz kurumlarına aynı yemek dağıtılmakta ve bu yemeği personel de yemektedir. Yemeklerden böcek, kıl gibi nesnelerin çıktığına dair herhangi bir şikâyet, bugüne dek Kuruma iletilmemiştir'' ifadesine yer verildi.