Bursa'da, cezaevi önünde uyuşturucu hükümlüsü bir kadının kaçırılması olayına karıştığı ve bir polis memurunu yaraladığı iddiasıyla yargılanan 16 yaşındaki sanığa, 7 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Bursa 1. Çocuk Mahkemesi'nde görülen davada, ''kasten yaralama'' ve ''hükümlünün kaçmasına imkan sağlamak'' suçlarından 18 yaşından küçük 7 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

Mahkemenin hakimi, ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan cezaevine götürülürken kaçırılan Aygün N'nin 16 yaşındaki oğlu A.N'ye bir polisi yaraladığı iddiasıyla ''kasten yaralama'' ve ''hükümlünün kaçmasına imkan sağlamak'' suçlarından 7 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verdi.

Ayrıca, ''hükümlünün kaçmasına imkan sağlamak'' suçundan ise B.N'ye (14) 1 yıl, S.D'ye (15) 1 yıl 6 ay, E.Y'ye (16) 2 yıl, S.C.S'ye (17) 2 yıl, S.K'ya (17) 2 yıl ve O.T'ye (15) 2 yıl hapis cezası verildi. Hakim, 6 çocuğa verilen hapis cezalarının ayrı ayrı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek, 3 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirlerine tabi tutulmasına hükmetti.

A.N'nin avukatı Erdal Yıldız, müvekkili hakkında verilen 7 yıllık hapis cezasının hukuk kuralları çerçevesinde değil de ''ibreti alem olsun'' diye verilen bir karar olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

''Kararda polis memurunun yaralanmasında mermer parçası kullanıldığı kabul edilerek ceza miktarı 1 kat artırılmıştır. Fakat incelenen görüntü kayıtlarında bir mermer parçasına rastlanmamıştır. Polis memuru itmeye bağlı düşerek kafasını beton zemine çarpmak suretiyle yaralanmıştır. Yine mahkemece şartlar oluşmamasına rağmen, takdir indirim nedenleri uygulanmamıştır. Ayrıca polis memurunun maddi zararını karşılama talebimiz de kabul edilmemiştir. Son olarak 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yaşı büyük sanıkların devam eden yargılamasında tutuklu hiç kimse kalmamıştır. 16 yaşında annesini koruma içgüdüsüyle hareket eden müvekkilimize verilen ceza miktarı yukarı hadden belirlenip kararla birlikte tahliye edilmemiştir. Müvekkilimizin tutukluluk durumuna itiraz edeceğiz. Dosyayı temyiz ettik. Adaletin yerini bulacağına inancımız tamdır.''

Bu arada aynı olayla ilgili haklarında dava açılan yaşları büyük 7 tutuksuz sanığın 6. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davası devam ediyor. Halen firarda olan Aygün N'nin ise 19 yıla kadar hapsi isteniyor.

Olay

Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi önünde 21 Mart'ta meydana gelen olayda, ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan hakkında 4 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Aygün N, İnegöl ilçesinde yakalanmıştı. Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi'ne teslim edilirken Aygün N'yi koruyan polisler, kalabalık bir grubun saldırısına uğramış, kargaşadan faydalanan Aygün N. kaçmayı başarırken, hükümlü kadının yakınları, polis memurlarından Celal Kaplan ve Salih Kundul'u yaralamıştı.

Polis memurunun kaldırıldığı Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan kontrollerinde kafa kemiğinde kırık olduğu tespit edilmişti.