Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği kapsamında Türkiye"de ilk kez “Kadın Başefe” belirlenecek. Aydın"da resmi törenlerin simgesi haline gelen Ayşe Tülü, başefelik için adaylığını açıklayan ilk isim oldu.
30 Ağustos 2008 tarihinde yapılacak şenlikler öncesinde bir taraftan Kadın Başefe olabilmek için adaylar ortaya çıkarken, diğer taraftan da “Kadından efe olur mu?” tartışmaları yaşanıyor.
Bilindiği Aydın"da daha öncede başefe olarak ilan edilen Yörük Ali Efe"nin bıyıklı mı) Bıyıksız mı? Olduğu ve de Yörük Ali Efe"nin nereli olduğu konusunda ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Son birkaç gündür gündeme oturan kadın baş efe tartışmalarının da daha öncekiler gibi uzun süre gündemi meşgul etmesi bekleniyor.
Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği öncesinde başefelik olabilmek için adaylığını açıklayan 70 yaşındaki Ayşe Tülü, Aydın merkez İstasyon Meydanı"nda bulunan Yörük Ali Efe Heykeli önünde poz vererek adaylığını iddia etti. Kadınlardan da başefe olabileceğini ve böyle bir tartışmanın gündeme getirilmiş olmasının dahi yanlış olacağını iddia eden Ayşe Nine, “Kurtuluş Savaşı sırasında bölgemizde başta Çete Ayşe olmak üzere bütün kadınlarımız cephede erkeklerle birlikte en ön sırada düşmanla mücadele ettiler. Ve bir çok kadında cephe arkasında cephede savaşan askerlere yiyecek, içecek ve cephane taşıyarak zaferlerin kazanılmasında önemli bir rol üstlendiler. Nasıl Yörük Ali Efe o dönemde gösterdiği üstün gayretleri ve savaşın kazanılmasına yaptığı katkılar nedeniyle başefe ilan edildiyse, kadınlar arasında da bir başefenin belirlenmesi gayet normal bir durumdur” dedi.
Kendisinin de bir şehit torunu olduğunu, dedesinin Çanakkale Savaşları"nda şehit düştüğünü hatırlatan Ayşe Nine, “Böyle bir seçimin yapılacağını duyar duymaz bir şehit torunu olarak bu yarışın içerisinde bulunmak istedim. Bugüne kadar başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde terör olaylarında yitirdiğimiz şehitlerimiz için kadın başefe olmak istiyorum. Eğer başefe olursam şehitlerimizi ve gazilerimizi en iyi şekilde temsil edeceğim” diye konuştu.