Libya'nın başkenti Trablus'ta Libya lideri Muammer Kaddafi'nin karargahı dahil, merkezdeki semtlerin Kaddafi yandaşları tarafından bombalandığı bildirildi. 
 
Libyalı muhaliflerin adının açıklanmasını istemeyen sözcüsü, Babül Aziziye karargahının, El Mansura'nın ve Rixos Oteli'ne yakın bir semtin Kaddafi yandaşları tarafından bombalandığını söyledi. Sözcü, bombardımanın büyük bölümünün, rejim yandaşlarının konuşlandıkları Ebu Selim semtinden yapıldığını sözlerine ekledi. Bu arada Libyalı muhaliflerin Abdurrahman adlı bir yetkilisi, başkent Trablus'un güneyinde, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin saklanıyor olabileceği El Handba El Kadra semtinde çatışmaların sürdüğünü söyledi. Yetkili, Kaddafi'nin Trablus'ta herhangi bir yerde saklandığına inandıklarını belirterek, Libya liderinin saklandığı muhtemel görülen bu semtte çatışmaların sürdüğünü açıkladı. 
LİBYALI MUHALİFLER, KADDAFİ'NİN KARARGAHINDA ATEŞ ALTINDA KALDI 
 
Libyalı muhaliflerin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin karargahında, Kaddafi'nin destekçilerinin açtığı ateş altında kaldıkları bildirildi. 
 
Libyalı muhaliflerin, dün girdikleri Bab-ül Aziziye karargahını bu sabah dolaşırken, silahlı saldırıya uğradıkları, saldırı üzerine kısa bir süre siper aldıkları, bazılarının koşarak, bir kısmının kamyonetlerle çıkış kapısına yöneldikleri, daha sonra karargaha geri döndükleri belirtildi. 
 
Silahlı saldırının ne yönden geldiğinin anlaşılmadığı ifade edilirken, muhaliflerin komutanlarından Muhammed Emin, rejim yandaşları arasındaki son kalelerin, karargahın yakınındaki bölgelerde siper aldıklarını söyledi. 
TRABLUS'TAKİ RIXOS OTELİNİN YAKININDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR 
 
Libya'nın başkenti Trablus'ta, yabancı gazetecilerin kaldığı Rixos oteli yakınından şiddetli silah sesleri geldiği bildirildi. Otelin yakınında bulunan bir Reuters haber ajansı muhabiri, hafif silahların yanı sıra uçaksavar sesleri de duyduğunu belirtti. 
 
Libya'da uçaksavarlar hem Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler hem de Libyalı muhalifler tarafından kara savaşlarında kullanılıyor. Rixos otelinin içinde bulunan bir grup gazetecinin otelden dışarıya çıkmasının Kaddafi yanlısı güçlerce engellendiği bildirildi. 
 
RUSYA'DAN KADDAFİ VE MUHALİFLERE ACİL GÖRÜŞME ÇAĞRISI
 
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Libya lideri Muammer Kaddafi ve muhalefete çatışmalara son verip görüşmelere başlamaları çağrısında bulundu.
 
Medvedev, Sibirya'daki bir askeri üste Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Biz Libyalıların çözümü kendi aralarında bulmalarını istiyoruz. Biz çatışmaların bir an önce durmasını ve tarafların bir an önce müzakere masasına oturup Libya'nın geleceği konusunda anlaşmaya varmalarını ümit ederiz" dedi.
 
Moskova'nın, ülkedeki birliği sağlayabilmesi halinde muhalefeti ülkenin resmi hükümeti olarak tanıyabileceğini kaydeden Medvedev, muhalefetin başarılarına karşın Kaddafi'nin hala etkisinin ve askeri kapasitesinin bulunduğunu savundu.
KADDAFİ GİZLENDİĞİ YERDEN TRABLUSLULARA SESLENDİ
 
Libya lideri Muammer Kaddafi, gizlendiği yerden televizyon aracılığıyla Trabluslulara seslendi.
 
Yerel El Ouraba Televizyonu, Kaddafi'nin bilinmeyen bir yerden halka seslendiği konuşmasını yayımladı.
 
Konuşmasında her zaman kullandığı ateşli konuşma tarzını yumuşattığı görülen Kaddafi, Trabluslara ''Trablus'u istila eden şeytanlardan kurtarmaları'' çağrısında bulundu. 
 
Kaddafi, yüzlerce Libyalı muhalifin Trablus'taki Bab-ül Aziziye karargahına girmesinin ardından yayımlanan konuşmasında Trabluslulara, ''Niçin onların tahribatına izin veriyorsunuz'' diye sordu.
MUHALİFLER KISA SÜREDE TRABLUS'U TAMAMEN ELE GEÇİRMEYİ UMUYOR
 
Libya'da muhalif güçler başkent Trablus'u tamamen kontrol altına almaya çalışırken, çatışmalar hız kesmiyor.
 
Başkent yakınlarındaki Zaviye'ye ulaşan AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, muhalif güçler başkentteki hakimiyet alanlarını sürekli genişletiyor. 
 
Dün akşam Kaddafi'nin önemli üslerinden Aziziye'yi ele geçiren muhalifler, Trablus'un da kısa sürede Kaddafi güçlerinden arındıracaklarını söylüyorlar.  
 
Öte yandan, kısa süre önce muhaliflerin elinde geçen Zaviye'de ise sessizlik hakim. Kentteki belli başlı devlet binaları ile büyük otellerin yıkıldığı, pek çok dükkan ve evin duvarının kurşun izleriyle dolu olduğu görülüyor. Şehirde, yer yer tahrip olmuş asfalt ve kaldırımlar, yanmış ve yıkılmış binalar, yol kenarlarında birikmiş çöpler ve çok sayıda hurda araç bulunuyor. 
 
Ayrıca, gıda maddesi fiyatlarının arttığı belirtilen Libya'da, akaryakıt bulmakta da sıkıntı çekiliyor. Akaryakıt istasyonlarının çoğunun kapalı olduğu Zaviye'de, açık akaryakıt istasyonları önlerinde ise uzun kuyruklar dikkat çekiyor. 
 
Zaviye'de ve Tunus sınırı giden yol üzerindeki yerleşim birimlerindeki çarşı, otel, restoran ve marketlerin de kapalı olduğu görülüyor. 
 
Öte yandan, resmi otoritenin izlerine rastlanmadığı Zaviye-Tunus sınırı hattındaki yerleşim birimlerinde, ölüm sessizliği hakim. Tunus sınırına yakın köy ve kasabalarda nadiren insana rastlanıyor. Libya-Tunus sınırının, Libya bölümünde pasaport kontrolü yapan hiçbir otorite bulunmazken, Nalut-Zaviye arasında güvenlik kontrolleri muhalif güçler tarafından gerçekleştiriliyor. Yol boyunca, onlarca araç konvoyunun, Tunus'un Cerbe adasına doğru yol alması dikkat çekiyor. Tunus zaten binlerce Libyalıyı ağırlıyor.
 
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI YANG: "LİBYA'NIN GELECEĞİ HALK TARAFINDAN TAYİN EDİLMELİ"
 
Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, Libya'da istikrarın bir an önce sağlanması ve ülkenin geleceğinin Libya halkı tarafından tayin edilmesi gerektiği görüşünde olduklarını belirtti.
 
Çin Uluslararası Radyosu'nun bildirdiğine göre, Bakan Yang dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la telefonda görüşerek, Libya'daki son gelişmeleri ele aldı. Görüşmede, Libya'daki gelişmelerin kritik bir aşamada bulunduğuna işaret eden Yang, derhal hoşgörü ortamında yürütülecek siyasi süreç başlatılması, diyalog ve istişare gibi barışçı yollarla milli uzlaşma sağlanması gerektiğini söyledi.
 
BM'nin Libya'da savaş sonrasında yönlendirici rol oynamasını beklediklerini ifade eden Yang, Çin'in BM ile birlikte, ülkedeki istikrarın bir an önce sağlanması için çalışacağını kaydetti.
 
SÖZCÜNÜN AÇIKLAMASI
 
Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü bugün açıklama yaparak, Libya'da iktidarın pürüzsüz şekilde devredilmesini beklediklerini bildirdi.
 
Libya'da değişimleri dikkatle izlediklerini kaydeden sözcü Ma, Libya halkının seçimine saygı duyduklarını yineledi.
 
Çinli yetkili açıklamasında, "Libya'da gelecekteki yeni rejimin etkili önlemler alarak bütün tarafların bir araya gelerek, normal yaşama dönülmesini bir an önce sağlamasını, ülkenin siyasi ve ekonomik yeniden yapılanması için çaba harcamasını ve Libya halkına en kısa sürede istikrarlı ve mutlu bir yaşam sunmasını beklediklerini" ifade etti.
 
Ma, Çin'in Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya'daki sorunların çözümünde oynadığı role her zaman önem verdiğini ve Konseyle sürekli irtibat halinde olduğunu kaydetti.
LİBYA YÖNETİMİ SÖZCÜSÜ MUSA İBRAHİM, KADDAFİ SAFINA KATILMAK İÇİN TRABLUS'A 6500'DEN FAZLA KİŞİNİN GELDİĞİNİ İDDİA ETTİ
 
Libya yönetimi Sözcüsü Musa İbrahim, gönüllülere çağrıda bulunarak, Kaddafi yandaşlarının safına katılmak için son saatlerde Trablus'a 6500'den fazla kişinin geldiğini ileri sürdü.
 
Sözcü İbrahim, Arrai adlı kanala yaptığı açıklamada, ''gönüllülerin Libya'ya gelebileceğini, onlara silah, mühimmat ve eğitim sağlayacaklarını'' belirtti.
 
''Bombardımanların sürmesi durumunda Libya'yı kor ateşine çevireceklerini'' ifade eden Musa İbrahim, Libya silahlı güçlerinin, muhaliflerden birçok askeri komutanı yakaladığını da iddia etti.
 
MUHALİFLER: "KADDAFİ GÜÇLERİ SİRTE'DEN MİSRATA'YA SCUD FÜZELERİ FIRLATTI"
 
Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin dün akşam, Sirte civarından Misrata'ya birçok Scud füzesi fırlattığı bildirildi.
 
Misrata askeri konseyi medya merkezinden yayımlanan bildiride, Misrata üzerine Scud füzeleri fırlatıldığı, şiddetli patlamaların duyulduğu belirtildi. 
 
Bildiride başka bilgi verilmedi.
 
Bu bilginin bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığı da belirtildi.
 
ULUSAL GEÇİŞ KONSEYİ, ARAP BİRLİĞİ'NİN TOPLANTISINDA LİBYA'YI TEMSİL ETMEK İÇİN DAVET EDİLDİ
 
Trablus'da üç günden bu yana süren çatışmalarda 400'den fazla kişinin öldüğü, 2000 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, France24 televizyonuna yaptığı açıklamada, "edindikleri ilk bilgilere göre, operasyon sırasında ölenlerin sayısının 400'den biraz fazla olduğunu, yaralı sayısınınsa 2000 olduğunu" belirtti.
 
Çatışmalarda muhaliflerin Kaddafi yanlısı yaklaşık 600 askeri de esir aldığını belirten Abdülcelil, savaşın ancak Muammer Kaddafi'nin yakalanmasıyla sona ereceğini kaydetti.
 
Abdülcelil, Trablus'daki hastanelerin yaralıları tedavi etme olanağından yoksun olduğunu, bazı yaralıların nakledilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
 
Bu arada, muhaliflerin Libya liderinin memleketi olan Sirte üzerindeki çemberi daralttıkları ve kentin barışçı bir şekilde teslim olmasını sağlamak için yerel aşiretlerle görüşmelerin başladığı bildirildi.
 
Öte yandan, Katar Başbakanı Hamad Bin Jassem El-Tani, Ulusal Geçiş Konseyi'nin, Arap Birliği Konseyi'nin cumartesi günü Kahire'de düzenleyeceği olağanüstü toplantısında Libya'yı temsil etmek üzere davet edildiğini belirtti.
 
Katar'ın QNA ajansına göre, toplantıda, Libya ve Suriye'deki gelişmelerin de içinde bulunduğu Arap ülkelerindeki mevcut konjonktürün ele alınması bekleniyor.
 
KADDAFİ HALKA SESLENDİ
 
Libya lideri Muammer Kaddafi, Bab'ül Aziziye karargahından "taktik gereği" çekildiklerini belirtti.
 
El Oruba televizyonuna göre, Trablus'ta yerel bir radyoya konuşan Kaddafi, NATO'nun 64 hava saldırısıyla yerle bir olan karargahtan çekilmelerinin "taktiksel bir hamle" olduğunu söyledi.
 
Kaddafi ayrıca, NATO'ya karşı savaşında ''ya Şehit olacağız ya da zafer kazanacağız'' açıklamasında bulundu.
 
Kaddafi'nin Bab'ül Aziziye karargahının tamamen muhaliflerin kontrolüne geçtiği açıklanmıştı.
 
 
TRABLUS'TA ZAFER BİNGAZİ'DE SEVİNÇ
 
Libya'da muhaliflerin başkent Trablus'un büyük bölümünü ele geçirmelerinin ve Bab-el Aziz'e girmelerinin ardından Bingazi'de vatandaşlar sokaklarda sevinç gösterileri düzenliyor.
 
Ramazan ayı dolayısıyla gündüz saatlerinde evlerinden pek çıkmayan Bingazililer, iftar saatinin yaklaşmasıyla birlikte Tahrir Meydanı'nı dolduruyor.
 
Bazı vatandaşlar oruçlarını meydanda açarken iftarını evlerinde yapanlar da teravih için meydanda hazırlanan mekana geliyor. Kadınlar da kendileri için hazırlanan özel bölmede namazlarını kılıyor.
 
Namazın ardından muhaliflerin Trablus'ta elde ettiği başarılar ve Muammer Kaddafi'nin Bab-El Aziz'e girmeleri dolayısıyla araçlarıyla konvoy oluşturan vatandaşlar, özgürlük sloganları attı.
 
Kazanılan başarıları silahlarla ve havai fişeklerle kutlayan Bingazililerin, çocuklarını da ellerine Libya bayrakları vererek sevinç gösterilerine getirdiği görüldü.
 
Meydanda teravih namazının ardından gazetecilere konuşan Najah Bodegaga isimli kadın, bugünün farklı bir gün olduğunu belirterek, "Bu bir rüyanın gerçekleşmesi gibi. Bab-el Aziz bizim için yıkılmaz bir yerdi. Ama bizim cesur devrimcilerimiz buraya gimeyi başardı" dedi.
 
Gazetecilere açıklama yapan askerler ise Libya'nın bugünden itibaren daha aydınlık bir ülke olacağını kaydederek, Libya'nın köklerinin ortaya çıktığını vurguladılar.
 
Sahil kenarında bekleyen tankların üzerinde poz veren çocuklar da zafer işaretleri ve Libya Geçiş Konseyi bayraklarıyla kutlamalara katıldılar.
 
Bingazi'de otomatik silahlarla yapılan kutlamalar gece boyunca devam etti. AA