Tunus'ta başlayan isyan hareketi yayılırken, bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Galatasaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan Köni, Libya lideri Kaddafi"nin sert davrandığını, kendi vatandaşına ateş ettiğini ve iktidarı bırakmak niyetinde olmadığını ifade etti. Köni, “Türkiye vatandaşlarını kurtarmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Hasan Köni, diğer Arap ülkelerine göre daha iyi bir durumda olan Libya"da, Kaddafi"nin dışarıdaki laflara bakıp daha demokratik bir yapıya geçecek bir halinin olmağını vurgulayarak, “Zaten ülkeyi Yeşil Kitap"a göre yönetiyor.1970"lerde Siyasal'da hocalar "bu Yeşil Kitap ile nasıl bir yönetim olabilir, bu bir halk yönetimimidir" diyordu. Ama 40 sene gitmeyince halk yönetimi olmaktan çıktı” dedi.
Türkiye ve Mısır ilişkileri ile ilgili değerlendirmesinde “Mısır, Türkiye ile bir rekabet içindeydi. Arap dünyasında, hem kuzey Arap dünyasında yani Afrika"da hem de El Cezire bölgesi denilen Arap yarım adasında, Mısır en güçlü Arap ülkesidir. Bu nedenle ki Amerika Mısır"a İsrail ile savaşmasın diye para veriyordu” ifadesine yer veren Köni, seçimlerden sonra eğer diktatörce bir tutum yoksa Mısır"da demokratik bir yapı kurulursa Türkiye"nin Mısır ile ilişkilerinin iyi olmaması ve Türkiye ile Mısır arasında işbirliği yapılmaması için hiçbir neden olmayacağını belirtti.

-“TÜRKİYE"DE ZATEN DEĞİŞİM VAR”-

Prof. Dr. Hasan Köni, Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'deki ektilerini değerlendirirken, "Türkiye"de zaten bir değişim oluyor o değişimlerin geleceği noktaları görmek lazım. Bir takım etnik talepler var. Seçimlerden sonra sorunlar Anayasa ile çözebilirse Türkiye, ekonomisi de iyi olduğu için belli bir yola gider. Şuan Türkiye için dengeler pek değişmiyor. Seçimleri ve seçimlerden sonra ki Anayasayı görmek lazım" şeklinde konuştu.

ANKA