Libya ile İsviçre arasında 2008 yılında Kaddafi'nin oğlunun İsviçre'de gözaltına başlamasıyla başlayan krizde Kaddafi rövanşı aldı. Libya İsviçreli işadamını gözaltına almak için dün bu ülkenin elçiliğini kuşattı.

Libya'da yasal olmayan yollarla bu ülkede kalarak ekonomik faaliyetler sürdürmek suçlamasıyla yargılanan ve aylardır vatandaşı olduğu İsviçre'nin Trablus Büyükelçiliği'ne sığınan İsviçreli işadamı dün Libyalı yetkililere teslim oldu.

Libya, işadamı Max Göldi teslim olmadan önce İsviçre Büyükelçiliğini kuşattı. Kuşatma sonrası işadamı Göldi, büyükelçilikten çıkarak Libya güvenlik güçlerine teslim oldu.

Aylardır büyükelçilikte olan Göldi'nin göçmenlik yasalarını ihlal ettiği için aldığı 4 aylık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine götürüldüğü iddia edildi. Ancak bazı kaynaklar Max Göldi'nin sınır dışı edildiğini belirtti.

GÖLDİ BÜYÜKELÇİLİĞE SIĞINMIŞTI


Kaddafi'nin oğlu İsviçre'de gözaltına alındıktan sonra Libya'da protesto gösterileri yapılmıştı.
Göldi ve arkadaşı İsviçreli işadamı Raşid Hamdani, yasa dışı olarak kaldıkları Libya'da ekonomik faaliyette bulundukları için yargılanmıştı. Göldi, 4 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından büyükelçiliğe sığınmıştı.

HAMDANİ SUÇSUZ BULUNMUŞTU

Libya temyiz mahkemesi ay başında Göldi'ye verilen 16 aylık hapis cezasını 4 aya indirmiş, duruşmasına kadar büyükelçilikte kalmasına izin verilen Hamdani ise suçsuz bulunmuştu.

Göldi ve Hamdani'nin avukatı Salih El Zahif, Göldi'nin cezasıyla ilgili olarak Yüksek Mahkeme'ye başvurabilmek için Libyalı yetkililerle görüşmeye çalışacaklarını ifade etmişti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ KRİZ NASIL BAŞLAMIŞTI

Libya ve İsviçre arasındaki kriz 2008'de Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu ile eşinin, İsviçre'de kaldıkları bir otelde iki çalışana kötü muamelede bulundukları şikayetiyle gözaltına alınmalarıyla patlak vermişti.

Ardından Libya, yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle ülkede faaliyet gösteren iki İsviçreli işadamına Temmuz 2008'den bu yana ülkeyi terk etme yasağı getirmişti. Gerginlik Libya'nın geçen hafta İsviçre dahil olmak üzere Schengen vizesi kullananlara ülkeye giriş izni vermeyeceği yönündeki adımıyla daha da büyümüştü.