Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), iç çatışmaların ardından silah bırakmayı reddeden militan güçlerin iç savaşa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil, eski lider Muammer Kaddafi’nin ölümünün ardından oluşan boşluktan faydalanarak bazı bölgelerde yönetimi ele geçiren militan güçlerle baş edilemediği müddetçe ülkenin iç savaşa sürüklenme riski olduğunu belirtti.

Abdülcelil’in açıklaması, başkent Trablus’ta militan gruplar arasında yaşanan ve dört kişinin öldüğü çatışmanın ardından geldi.

Kaddafi’nin yakalanmasından ve öldürülmesinden bu yana iki aydan fazla süre geçmiş olmasına rağmen, Libya’daki geçici hükümet, militan grupları silah bırakmaya ve düzenli orduya katılmaya ikna edebilmiş değil.

Bingazi’de düzenlediği basın toplantısında “önlerinde iki zorlu seçenek bulunduğunu” ifade eden Abdülcelil, “Ya bu ihlallerle askeri güç kullanmak zorunda kalarak ciddi bir şekilde ilgileniriz, ya da iç savaşa sürükleniriz” yorumunu yaptı.

Kaddafi güçlerine karşı dokuz ay süren mücadelede yer alan ve Libya’nın çeşitli kent ve aşiretlerinden gelen militan güçler, NATO’nun destek verdiği operasyonların ardından silah bırakmadı. Militan grupların bazıları, siyasi güce sahip olma şartıyla silah bırakmayı talep ederek geçici hükümete baskı kuruyor.

Libyalı militanlar ile ordu arasında çıkan en ciddi çatışma, Aralık ayında Zintan havaalanının kontrolünü elinde bulunduran güçlerle Genelkurmay Başkanı Halife Hifter’in konvoyu arasında yaşanmış, bir asker ölmüştü.