Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, ülkesinin verdiği destekten ötürü kendisine teşekkür mektubu gönderdiği söyledi. 

Mektubun bir bölümünü ulusal televizyon kanalında okuyan Chavez, Venezuela'nın Libyalı muhalifleri tanımayacağını belirterek, Kaddafi'ye mücadelesinde sıkı durması çağrısında bulundu. Chavez, Kaddafi'ye çok saygı duyduğunu ifade ederek, "Orada direniyor. Çok yaşa Libya" dedi.

Venezuela Devlet Başkanı, Kaddafi'nin mektubunda, "Libya halkına destekte soylu tutumunuza, aynı zamanda Latin Amerika ile Karayipler'in devrimcilerine ve liderlerine çok değer veriyorum. Bu desteğin süreceğine inanmayı ümit ediyoruz" ifadelerini kullandığını kaydetti. 

Chavez, aynı zamanda NATO'nun Libya operasyonunu kınayarak, Kuzey Afrika ülkesindeki Ulusal Geçiş Konseyi'ni "bir grup terörist" sözleriyle nitelendirdi. 

ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin, böyle bir grubu nasıl tanıyabildiklerini sorgulayan Chavez, benzer bir isyanın İspanya'da veya ABD'de patlak vermesi durumunda dünya güçlerinin ne yapacaklarını sordu ve ABD hükümetine atfen "Ne kadar da ikiyüzlü bir imparatorluk" dedi. 

Chavez konuşmasında, ABD'nin bütçe sorunlarına da değinerek,  ABD Başkanı Barack Obama'nın borca ihtiyacı olabileceğini söyledi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı da Kaddafi'nin mektubunun, ülkeye Libyalı özel görevli Abdülhafid El Zleytni tarafından getirildiğini, El Zleytni'ye bir diğer Libyalı yetkili Muhammed Zidan'ın eşlik ettiğini açıkladı.
 

ABD Kaddafi için Chavez'le görüşüyor

ABD, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Libya lideri Muammer Kaddafi'yi iktidardan ayrılması yönünde ikna etmesini istiyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Mark Toner, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kaddafi'yi iktidarı bırakmaya ve demokratik bir geçişi sağlamaya teşvik etmesini dilerim" dedi. 

Kaddafi'nin önemli müttefiklerinden olan ve NATO'nun Libya'ya yönelik operasyonuna muhalefet eden Chavez, Libya liderinden dün bir mektup aldığını açıklamıştı. 

Bu arada, Chavez, bakanlarıyla yaptığı bir toplantıda, Libya'da muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyinin bazı ülkelerce tanınmasını eleştirdi ve Kaddafi'ye desteğini yineledi. 

Chavez, Ulusal Geçiş Konseyini sert bir dille eleştirerek, Avrupa ülkelerinin ve bazı diğer ülkelerin "bir grup teröristin meşruiyetini tanımasını" kınadı. 

Bu Konseyi Libya halkının temsilcisi olarak tanıyanların ve Albay Kaddafi'nin gitmesini isteyenlerin "uluslararası hukukun temellerini" yıktığını savunan Chavez, "Bu çok tehlikelidir, ileride başka devlet başkanlarına da bunu yaparlar, içimizden biri de olabilir" dedi. 

IHLASONDAKIKA