Söke Ovası Sulama Birliği 2008 yılı sulama sezonunda belirlenen kurallara uymayan çiftçilere uygulanacak ceza miktarları ve yöntemlerini masaya yatırdı. Geçen yıldan bu yana yaşanılan su sıkıntısı kaçak su kullanımını önlemek üzere Sulama Birliği"ni tedbirler arttırma yönüne iterken; Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi üreticilerin nasıl olsa cezayı öderim mantığının dışına çıkması gerektiğini söyledi.
Geçen yıl yapılan denetimlerde gözden kaçan, tutanak tutulmamış alanların olabileceğini söyleyen Başkan Necdet Özekmekçi, tutanak ile kaçak su kullandığı tespit edilen üreticilerin cezasız bırakılmadığını ifade etti. Sıkıntıların aşılmasında anlayış e paylaşma bilincinin önde tutulması gerektiğini söyleyen Başkan Özekmekçi; üreticileri birbirlerine karşı anlayışlı ve haklarına saygılı olmaya davet etti.
Konuyla ilgili söz alan Söke Belediyesi ve Söke Ovası Sulama Birliği eski Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar, kaçak su kullanımın yanı sıra aşırı su kullanımına da ceza uygulanmasını önerdi. Özellikle bu konuyu Devlet Su İşleri (DSİ)'nin yukarı Menderes havzasında dikkate alması gerektiğine dikkat çeken Azbazdar; “Bize geçen yıl bir suyla pamukçuluk yapmayı öğrettiler. Söke olarak en az su isteyen ürün pamuk ekmeyi tercih ederken, Aydın ve diğer sulama sahalarında en fazla su isteyen mısır ekimi yapıldı. Kaçak su kullanımının dışında Söke dışındaki bölgelerde aşırı su kullanımı da önlenmeli. Gidin bakın oralardaki üreticilerde ekonomik sıkıntı bizimki kadar değil çünkü kuraklıktan zarar görmediler” diye konuştu.
Söke Ovası Sulama Birliği Meclis toplantısında; Sulama Birliği Yönetmeliği"nde yer alan “Sıra harici ve kaçak su kullanan veya kullandıranlara 100 YTL"den 2.000 YTL"ye kadar ceza verilir. Cezayı 20 katına kadar arttırmakta Birlik Encümeni yetkilidir” hükmünün aynen geçerli olması, bu değerler üzerinden kaçak olarak kullanılan arazi miktarında dekar başına ceza uygulanması ile gelecek yıl sulamada kuraya girmemesi kararı kabul gördü.