AA muhabirinin Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yazın sonlarına doğru Mudanya ilçesi Bademli Mahallesi'nde bulunan villa ve müstakil evlerin sahiplerinden ilginç bir ihbar geldi. İhbarlarda göre bölgede bir çift maymun bulunduğundan bahsedilmesi üzerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin çalışması sonucu, biri dişi, biri erkek iki maymun tespit ettiler. 
 
Türkiye'ye getirilmesi sadece belgelerle mümkün olan ''Mona'' cinsi maymunları yakalamak için çalışma başlatan yetkililer, sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattılar:
 
''Bu maymunlar, büyük ihtimalle sahiplerinin elinden kaçmışlar. Oldukça şımarık hayvanlardır. Önce uyuşturucu ile yakalamayı denedik, ancak seri oldukları için nerede bayılacaklarını kestirmek zor. Bundan vazgeçtik. Tuzakla yakalamak istedik, ormanlık alanın derinliklerine gittikleri için beklemek zorunda kaldık. Sonunda, meyve zamanı geçince maymunlar Bademli'deki ev ve villaların bulunduğu merkeze kadar geldiler.''
 
Yetkililer, yaklaşık 1,5 ay boyunca maymunları takip ettiklerini ve yakalamaya çalıştıklarını belirterek, ''Meyve zamanı geçince aç kalan maymunlar, bahçeler ve evlere girmeye başladılar. Buralardan meyve bile çaldılar. Tuzak kurduk; içine muz, elma ve armut bıraktık. Üç gün sonra erkek olanını tuzağa meyve için girince yakaladık. Dişi maymun, meyvelere gelmedi. Erkeği uyuttuk ve bekledik. Dişi olan, erkeğin yanına gelince onu da yakaladık'' bilgisini verdiler.
 
Genellikle Brezilya ve Afrika bölgesinde yaşayan maymunların ülkeye kaçak getirildiğinin tahmin edildiğini belirten yetkililer, ''Zamanında yakaladık. Üremiş olsalardı, Türkiye'de bize ait olmayan bir tür ortaya çıkacaktı. Sahibi de ortaya çıkmıyor. Biliyorlar ceza yiyecekler. İki maymun için toplamda 6 bin liranın üzerinde ceza yazacağız ama bulamıyoruz'' dediler.
 
Yetkililer, Bursa'nın Karacabey ilçesinde kurulan Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürdükleri maymunların, bir süre daha burada tutulacağını ve ardından bir hayvanat bahçesine verileceğini söyledi.