Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından hazırlanan Cezalara İlişkin Yasa Taslağı, ilgili kuruluşların değerlendirmelerinin ardından Başbakanlığa gönderildi. Tütün ve alkollü içkiler piyasasındaki yasal boşluğu gidererek, sektöre çeki düzen vermeyi amaçlayan taslakta, çeşitli fiillere yönelik adli ve idari cezalara yer veriliyor.

CEZALAR NELER:

Taslakta öngörülen bazı adli ve idari cezalar da şöyle sıralanıyor:

Bandrole ilişkin cezalar: Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde bandrol ve benzeri işaretleri kullanmaksızın, bedelli veya bedelsiz olarak satanlar, yayanlar, bunları sahte evrakla kamu kurumlarından temin edenler, bunları taklit ederek ya da konulduğu üründen kaldırarak, değiştirerek veya ne şekilde olursa olsun elde ederek, amacı dışında kullananlar, bunların taklitlerini ülkeye sokan, bu özelliğini bilerek bulunduran, nakleden, satan ya da kullananlar, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis. Bandrol ticaretinin düzenlendiği bu madde ile kalpazanlık şeklinde devletin değerli evrakını basıp, çoğaltan ve bundan para kazananlara yönelik cezai yaptırım getiriliyor.

Ambalajlarında bandrol ve benzeri işaret bulunmayan ürünleri veya taklit, sahte ürünleri bulunduranlara, nakledenlere, satanlara, satışa arz edenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 1000 günden 5.000 güne kadar adli para cezası verilecek. Söz konusu madde ile de bandrolsüz veya sahte, taklit ürünlerle ilgili cezalar düzenleniyor.

KAÇAK EŞYA MUAMELESİ: Bandrolsüz ya da sahte bandrollü yakalanan ürünler, alkollü ürün ya da tütün mamulleri, tamamen kaçak eşya hükmünde sayılacak ve kaçak eşyanın tabi olduğu muameleye tabi tutulacak. Burada Kaçakçılık Kanunu geçerli olacak. Bu şekilde ele geçirilen eşyaya el konulacak ve hemen elden çıkarılacak. Aynı şekilde, kaçak eşya yakalayanlara ilişkin ödül müessesesi de aynen uygulanacak.