Aydın Valiliğine ulaşan tatil beldelerindeki otellerde kaçak domuz eti satıldığı yönündeki ihbar üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gıda denetmenleri, söz konusu otellerde inceleme yapmıştı. Otellerden alınan tüketime hazır et örneklerinin yapılan incelenmesinde kaçak yollardan temin edilmiş domuz eti oldukları tespit edilmişti. Yapılan inceleme sonucunda Koçarlı ilçesinde avcılar tarafından kaçak avlanma sonucu öldürülen domuzların Timinciler Köyü Muhtarı Mevlüt T. ve veteriner hekim Tanju Y. tarafından yetki aşılarak hazırlanan menşei şahadetnamesiyle sanki kontrol edilmiş gibi otellere satıldığı anlaşılmıştı. Mevlüt T. ve Tanju Y’nin toplam bin 560 kilo kaçak domuz eti için birden fazla menşei şahadetname düzenlediği belirlenmişti. Bu etlerden 330 kilogramı Didim ve 20 kilogramı da Kuşadası’ndaki iki ayrı otelde ortaya çıkmıştı.

Kuşadası İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, avlanmış domuzlara ait olduğu işletmeci tarafından beyan edilen toplam 20 kilogram domuz etine kontrol için el koydu. 1560 kilogram domuz eti menşe şahadetnamesi düzenleyen muhtar hakkında Koçarlı Kaymakamlığınca 4483 sayılı kanun gereği idari kovuşturma ve onaylayan veteriner hekim hakkında da 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda ve Yem Kanunun 17 Aralık 2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete yayınlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik gereği Yaban Av Hayvanları İçin Özel Şartlar başlıklı Madde 28’nin (a) bendine aykırılıktan dolayı idari kovuşturma başlatıldı.

Kuşadası’ndaki otelde ele geçirilen tüketime hazır gıdalardan alınan numunelerin Afyonkarahisar Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğüne domuz veya at eti olup olmadığının incelenmesi için serolojik analize gönderildiği ve sonuçların beklendiği bildirildi. Gelecek sonuçlara göre kaçak domuz eti satıldığının tespit edilmesi halinde söz konusu otellere kanunda belirtilen maddelere uyarınca 11 bin 875 TL para cezası kesilebileceği belirtildi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png