BURSA’nın merkez Nilüfer İlçesi’ne bağlı Gölyazı Köyü’nde kızının oturduğu evin üzerine kaçak kat çıkan 54 yaşındaki Mehmet Dönmez’e, ’imar kirliliği’ yaptığı gerekçesiyle yargılandığı mahkemece okul boyama cezası verildi. Okulu büyük bir keyifle boyayan Dönmez, ‘Keşke cezalar hep böyle olsa’ dedi. 

Nilüfer’e bağlı Gölyazı’da kızının oturduğu evin üzerine kaçak kat çıkan Mehmet Dönmez hakkında, ’imar kirliliğine sebep olmak’ suçundan dava açıldı. Bursa 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Dönmez, kaçak binayı kirada oturan oğlunun ev sahibi olması için yaptığını söyledi. Mahkeme, suçunu itiraf eden Dönmez’e 1 yıl hapis cezası verdi. 

Ancak hakim, Denetimli Serbestlik Yasası’na göre cezayı 5 ay kamuda çalışma şekline dönüştürdü. Bu kararla hapse girmekten kurtulan evli ve 4 çocuk babası Dönmez, Gölyazı Ünallar İlköğretim Okulu’nu boyamaya başladı. 

Karardan memnun olduğunu söyleyen Mehmet Dönmez, ‘Keşke cezalar hep böyle olsa. Halime acıyan hakim, cezaevine girmemi istemedi. Çalışmak, cezaevinde yatmaktan daha iyidir. Okullar açılana kadar boya işini bitireceğim. Ardından okulun temizliğini ve bahçe bakımını yapacağım’ diye konuştu. 

Nilüfer Gölyazı Ünallar İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Tektaş da, Dönmez’e verilen cezanın toplum hizmeti olarak çok çağdaş bir uygulama olduğunu belirterek, ‘İyi ki Mehmet bey var. Bu karar bizim için Milli Piyango gibi oldu. Okulumuzda 230 öğrenci bulunuyor. Mehmet Bey olmasaydı bütçemiz bizi zorlayacaktı’ dedi. 

Bu arada, Bursa Denetimli Serbestlik Bursa Bürosu, 2006 yılından bu yana kamuda çalışma cezaları sayesinde toplam 1 milyon 897 bin TL gelir sağladı. Kurulduğu andan itibaren 485 kişi toplam 130 bin saat çalıştırıldı. Halen aktif olarak 45 kişinin kamu yararına çalıştığı ifade edilirken, mahkumun cezaevindeki günlük maliyetinin devlete 42 TL olduğu, bu şekilde çalıştırılan bir kişinin ise devlete ayda 2 bin TL kazanç sağladığı kaydediliyor.(dha)