Meksikalı sağlık yetkilileri, şu ana kadar test yapılan 679 kişiden 300'ünde domuz gribi görüldüğünü bildirdi. Yetkililer, salgınla ilgili olarak şu ana kadar 116 milyon dolar harcama yapıldığını kaydetti.

ABD'de ise, ülke genelindeki yüzlerce okulun tatil edildiği açıklandı.

Ayrıca, iki hafta önce ABD Başkanı Barack Obama'nın Meksika ziyaretine katılan bir Beyaz Saray çalışanında ve ailesinde domuz gribi görüldüğü kaydedildi.

Öte yandan, Obama hükümetinin, salgın nedeniyle ABD-Meksika sınırının kapatılmasına sıcak bakmadığı belirtildi.

TAYLAND'DA DOMUZ GRİBİ ALARMI

Tüm dünyayı sarsan domuz gribinin ardından Birleşmiş Milletler alarm seviyesini 5'e yükseltti. Gelişmeler üzerine Tayland da seviyeyi arttırdı. Daha önce yalnızca havalimanlarında termal kamera ile vücut ısısı ölçümü yapılırken, artık ülke genelinde maske dağıtılmaya başlandı.

Tayland Sağlık Bakanı Vitaya Kaparadai, ülkesinin anti-viral ilaçlarla domuz gribi ülkeye gelse bile yeneceğini, şimdiden 1 milyon kişiye yetecek anti-viral ilaç olduğunu belirtti. Ülke olarak herhangi bir vakaya rastlamadıklarını, ancak gerekli önlemleri de aldıklarını vurgulayan Kaparadai, tüm vatandaşları bilinçlendirdiklerini ve onlara da nasıl korunacakları konusunda eğitim verileceğini ifade etti.

Tay Havayolları Genel Müdürü Narongsak Sangapong, uçakların hijyenine dikkat ettiklerini, bir havayolu şirketi olarak kendilerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiklerini ifade etti. Uçuş personellerinin bu konuda çok iyi eğitim aldığını ve halen bu virüs hakkında hergün bilgilerini güncellediklerini sözlerine ekledi.

Tay Havayolları Star Alliance grubuna çok önceden girmiş ve dünyanın en iyi havayolları arasında gösteriliyor. Tay çalışanları uçağı dezenfekte ederken en ince noktasına kadar dikkat ettiklerini belirtiyor. H1N1 virüsü can almaya devam ederken, virüsün yayılması için en uygun koşulları sağlayan Tayland'da daha hala belirtisi yok.

"SALGIN BÜYÜYOR"

Kanada Başbakanı Stephen Harper, domuz gribi salgınının giderek büyüdüğünü söyledi.

Toronto;da bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Harper, "ciddi bir sorunla karşı karşıyayız ve giderek de büyüyor. Federal ve eyalet hükümetleri, salgına karşı son derece koordineli bir çalışma ile yapılması gereken ne varsa yapıyorlar" dedi.

Kanada genelindeki vaka sayısının 34'e çıktığını söyleyen Başbakan Harper, salgına ilişkin yapılan duyurulara itibar edilmesini ve uyulmasını istedi.

British Colombia eyaletinin Vernon şehrindeki Beairsto ilkokulunda öğretime 1 hafta ara verildiğini belirten Başbakan Stephen Harper, ''okulda yapılan testte, 500 öğrencide domuz gribi belirtileri saptandı ve okul tedbiren tatil edildi'' diye konuştu.

Başbakan Stephen Harper, ülkesinin salgına ilişkin bilgi ve tecrübelerini dünya ile paylaşmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

SALGININ ADI DEĞİŞTİ

Öte yandan Kanadalı domuz yetiştiricilerinin serzenişleri sebebiyle salgının adı da değişti. Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribi salgınına ilişkin duyurularda bundan böyle sorunun teknik ismi olan ''H1N1 Gribi'' ifadesini kullanılacağını duyurdu. Kanada devlet televizyonu CBC, konuya ilişkin haberinde ''buna rağmen domuz gribi ifadesini de kullanmaya devam edeceğiz'' dedi.

Kanadalı domuz üreticilerinin ülkedeki en üst kuruluşu olan Kanada Domuz Konseyi (Canadian Pork Council) dün federal hükümete yazılı müracatta bulunarak, salgının isminin Kuzey Amerika Gribi olarak değiştirilmesini talep etmişti.

İNGİLTERE'DE DOMUZ GRİBİ VAKASI 8'E YÜKSELDİ

İngiltere'de Sağlık Bakanlığı tarafından doğrulanan domuz gribi vakası sayısı 8'e yükseldi.

Bakanlığın son açıklamasında düne kadar 5 olan domuz gribi vaka sayısını 8'e çıkaran 3 yeni vakanın 2'sinin başkent Londra, 3. ise Newcastle'da ortaya çıktığı bildirildi.

Londra'daki vakalardan birinin Islington bölgesinde yaşayan 23 yaşında, diğerinin de Westminister bölgesinden 29 yaşında gençler olduğu belirtildi.

8 hastanın da halen hastanelerde tedavi görmekte olduğu ve tedaviye iyi yanıt verdiği ifade edilen açıklamada, 230 olası domuz gribi vakası üzerindeki tespit çalışmalarının da sürdüğü kaydedildi.

Sağlık Bakanı Alan Johnson, İngiltere'de sağlık otoritelerinin virüsü kontrol altında tutmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti ve önceliklerinin hastalığın yayılmasını önlemek olduğunu vurguladı.

Bu arada Galler'de de, 19 kuşkulu vaka üzerinde incelemelerin başlatıldığı kaydedildi.

Kuzey İrlanda'da ise 6 kişiye, domuz gribi olabileceği kuşkusuyla tedbiren antiviral ilaç kullandırılmaya başlandığı duyuruldu.

JAPONYA'DA ŞÜPHELİ DOMUZ GRİBİ VAKASI

Japonya Sağlık, Çalışma ve Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı, ülkede şüpheli bir domuz gribi vakasının görüldüğünü açıkladı.

Bakanlık, şüpheli vakanın Yokohama'da 17 yaşındaki bir öğrenci olduğunu belirtti. Söz konusu öğrencinin domuz gribine yakalanıp yakalanmadığını anlamak için incelemenin sürdüğü kaydedildi. Şüpheli öğrencinin Kanada'nın British Columbia eyaletine 10-25 Nisan tarihleri arasında okul gezisi yaptığı ve dönüşte yüksek ateş ve öksürük şikâyetiyle eyalet hastanesine yatırıldığı ifade edildi. Yetkililer, öğrencinin belirtilerinin çok ciddi olmadığı ve ailesinde grip olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Daha önce de bir Japon bayan yolcunun Tokyo'ya varışında grip olduğu anlaşılmış, yapılan tetkiklerde bunun domuz gribi olmadığı belirlenmişti.

Sabah