Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, yeni binalara internet zorunluluğu getirilmesine ilişkin, "Kablosuzdan kablolu internete geçiş sağlık açısından çok önemli. Sağlık için tüm cihazların kablolusu tercih edilmelidir" dedi.

Prof. Dr. Daşdağ, yaptığı açıklamada, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, bina içi internet altyapısı kurulumunun zorunlu hale getirilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını söyledi.

Daşdağ, kablolu internet kullanımının tercih edilmesinin sık sık dile getirdikleri bir konu olduğunu hatırlatarak, bina içi sabit internet altyapısı oluşturulmasının isabetli bir karar olacağını kaydetti.

Özellikle okullarda kablolu internetin yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yapan Daşdağ, şöyle konuştu: "Kablosuzdan kablolu internete geçiş sağlık açısından çok önemli. Sağlık için tüm cihazların kablolusu tercih edilmelidir. Kablolu internet kullandığınızda sadece bilgisayarın ürettiği oldukça düşük manyetik alana maruz kalırız. Bu da bilgisayar ile aramızdaki mesafe arttıkça düşer. Oysa kablosuz internet kullandığınızda buna bir de elektromanyetik dalga katkısı eklenir. Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen kanserojen olabilen etkenler arasında yer alır. 2 yıl önce cep telefonları ve diğer kablosuz iletişim araçlarında kullanılan radyofrekanslar da kansere neden olabilen etkenler olarak 2B grubuna alındı."

 

"KABLOLU İNTERNET KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI"

Kablosuz internet ağları elektromanyetik kirlenmeyi artıran etkenler olduğunu dile getiren Daşdağ, iş bittikten sonra kablosuz internet sağlayıcılarının kapatılmasının elektromanyetik kirliliğin düşüşünü sağlayacağını belirtti.

Daşdağ, yapılan araştırmaların kablosuz internetin 50 santimetre mesafede ciddi etkiler oluşturduğunu gösterdiğini aktardı.

Kablosuz internette bilgisayarın etrafında dolaşan elektrik ve manyetik alan ile radyofrekans ve mikrodalga ışınlarla etkileşime maruz kalındığına işaret eden Daşdağ, özellikle çocuk, hamile ve gelişme çağındakilerin buna dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm radyasyon türlerinde sürenin çok önemli bir faktör olduğuna dikkati çeken Daşdağ, "Cihazla kullanıcı arasındaki mesafeye de dikkat edilmeli. 50 santimetrelik mesafede bile sağlığı etkileyen etkenleri gördük. Kablolu internet kullanımı yaygınlaşmalı. Sabit internet hattı ile risk düşecektir. Hatta yeni yapıların yanı sıra eski yapılara da bu zorunluluk getirilmelidir" şeklinde konuştu.