Yabancılar, ağınızdaki özel verilerinize erişebilir, bağlantınızı yasadışı amaçlarla kullanabilir ve kotanızı tüketebilirler. Peki güvende olmak, verilerinizi korumak için router’ınızı nasıl ayarlamanız gerekiyor?

Yapmanız gerekenler

Birçok kablosuz ağ, varsayılan olarak güvenli olmadığından varsayılan güvenlik ayarlarına gözatmanızda büyük fayda vardır. Varsayılan SSID’yi (Router’ınızın ağda görünen adı) değiştirin. SSID’de isminizi ve konumunuzu vermemeniz, iyi bir seçim olacaktır.

Router’ınızın yönetici parolasını da değiştirmelisiniz. Hacker’lar, router’ların varsayılan parolalarını bilirler ve bu sayede ayarlarınızı kolaylıkla değiştirebilirler. Güvenlik seviyesi olarak her zaman sunulan en yüksek güvenlik seviyesini kullanının. WPA veya daha iyisi WPA2′yi kullanmalısınız.

WPA parolaları, en az 8 rastgele karakterden oluşmalıdır. 13 karışık karakterden meydana gelen bir parolayı Brute Force yöntemi ile kırmak, oldukça güç olacaktır.

Bazı router’larda belirli saatlerde kapatmaya yönelik “uyuma” (“sleep“) gibi bir işlev de bulunuyor. Kapalı bir router’ın hack’lenmesinin daha güç olacağını aklınızda bulundurun.

Yapmamanız gerekenler

Bazı kullanıcılar, router’larına bir “izin verilen MAC adresleri” listesiyle ulaşmayı tercih ediyorlar. Bu, listede olmayan MAC adreslerinin router’a bağlanamaması demek oluyor. Ancak bu yöntemin büyük bir açığı var. 12 hane uzunluğundaki bir onaltılık rakamdan oluşan MAC adresiniz, ağınız üzerindeki bir “sniffer” programıyla düz metin olarak görüntülenebilir. Bunu öğrenen bir hacker’ın tek yapması gereken, izin verilen MAC adresini kopyalamak olacaktır. Dolayısıyla bu yöntem, o kadar da güvenli olmayabilir.

Bazıları ise SSID yayınlamayı kapatmayı öneriyor. Bu sayede router’ınızı ağda “görünmez” hale getirebiliyorsunuz. Ancak bu da güçlü bir güvenlik sunmuyor. Çünkü SSID, bu ayara rağmen farklı mekanizmalarla yayınlanmaya devam eder ve onu kapatmak, sizi sandığınız kadar gizli bir hale getirmez.