Buna göre, bakanlıklar pek çok konuda yasaya gerek duymadan düzenleme yapabilecek. Yeni bakanlıklar da gündemde

SEÇİME iki ay kala bakanlara süper yetki geliyor. Meclis'ten 'Kanun Hükmünde Kararname' (KHK) çıkarma yetkisi isteyen hükümet, konuyla ilgili düzenlemeyi dün TBMM Başkanlığı'na sundu. Tasarıyla bakanlar, pek çok konuda Meclis'e yasa sunmadan ya da kanun değişikliği olmadan alınan kararları devreye sokabilecek. İddiaya göre, Devlet Bakanlıkları, 'Kadın ve Aile Bakanlığı', 'Sosyal Yardımlar Bakanlığı', 'Gençlik ve Spor Bakanlığı', 'Ekonomi Bakanlığı' adlarıyla tamamen icracı hale dönüştürülecek. Bazı bakanlıkların da bölünmesi gündemde.

GEREKÇE ETKİN HİZMET

Tasarının gerekçesinde, 'kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve ekonomik şekilde yürütülmesi' gösterildi.

Düzenlemeyle, kamu hizmetlerinin bakanlıklar arasındaki dağılımını yeniden belirleme, mevcutların birleştirilmesi veya kaldırılması, yeni bakanlıklar kurulması gibi konularda kabineye yetki tanınması isteniyor.

Tasarı, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memur, işçi, sözleşmeli personelin atanma, nakil, görevlendirilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarına ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'na KHK çıkarma imkanı da getirecek.

TSK PERSONEL KANUNU

Çıkarılacak kanun hükmünde kararnameler, aralarında Başbakanlık, Sanayi ve Ticaret, Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı'nın da olduğu çeşitli kurumların teşkilat kanunlarında değişikliklerin önünü açacak. Bakanlar Kurulu, Devlet Memurları Kanunu, TSK Personel Kanunu, Yükseköğretim Personel Kanunu'ndaki görevlilerle ilgili hükümlerde değişiklik yapmak da kapsam dahilinde.

Düzenlemede, 'azami tasarruf' vurgusu da yapıldı. Bakanlar Kurulu'na verilen yetki, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay süreyle geçerli olacak. Bu süre içinde Bakanlar Kurulu birden fazla KHK çıkarabilecek.

'Hukukla bağdaşmaz vahim, kaygı verici'

Atilla Kart (CHP Milletvekili): Türkiye'nin şu an sorunu bakanlıkların görev alanı mı? Niçin böyle bir dönemde kamu yönetimi altüst edilerek, kamu görevlisi olmayan insanlar bir yerlere getirilmek isteniyor? Böyle bir yetki kanunu, ciddi, hukukla bağdaşmayacak hesapların olduğunu gösteriyor. Vahim, kaygı verici ve ağır sonuçları olacak bir girişim.

Faruk Bal (MHP Genel Bşk. Yardımcısı): Başkanlık hevesinde olan AK Parti, o sistemin provasını yapmak istiyor.

Yargıtay'ın, Danıştay'ın, Anayasa Mahkemesi'nin, HSYK'nın yandaş yargı kurumu haline getirilmesinden sonra bu KHK ile devlet personel rejimi üzerinde de hukuksuz uygulamaların nedenini oluşturacak bir düzenleme yapmak istiyorlar.

Yeni bakanlıklar gündemde

Mevcut bakanlıkların birleştirilmesine veya kaldırılmasına imkan sağlayacak tasarı, yeni bakanlıklar kurulması, ilgili kuruluşların yeniden düzenlenmesine imkan veriyor. Hükümet, 8 olan devlet bakanlıklarını, icracı bakanlıklar haline getirmeyi amaçlıyor. Genelkurmay ve MİT gibi kritik önemdeki kuruluşlar dışında Başbakanlığa bağlı kuruluş kalmayacağı belirtiliyor. Devreye sokulması planlanan bakanlıklar şöyle:

BAKANLIKLAR BÖLÜNECEK

- Kadın ve Aile Bakanlığı: Halen 'Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın yürüttüğü hizmetler 'Kadın ve Aile Bakanlığı' eliyle verilecek.

- Sosyal Yardım Bakanlığı: Yeni bakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine 'Sosyal Yardımlar Bakanlığı' adını alacak.

- Gençlik ve Spor Bakanlığı: Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, 'Gençlik ve Spor Bakanlığı' olacak.

- Ekonomi Bakanlığı: Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı da icracı hale gelecek. İç ve dış ticaretle ilgili birimlerin buraya bağlanması öngörülüyor.

Çalışma çerçevesinde, mevcut icracı bakanlıkların bölünmesi de gündemde. İçişleri Bakanlığı'nın güvenlikle ilgili birimlerinin 'Kamu Düzeni Bakanlığı'na dönüştürülebileceği ifade ediliyor.