MGK Genel sekreterliği, MİT ve TOKİ, Başbakan Erdoğan'a bağlı olmaya devam ederken, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'na başbakan yardımcısı Beşir Atalay başkanlık edecek.  
 
Başbakan Erdoğan başkanlığında kurulan 61'inci hükümette başbakan yardımcılarının yetki ve görev alanları da belli oldu.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Türkiye Kalkınma Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı yine Başbakan Erdoğan'a bağlı olarak çalışacak.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT, Anadolu Ajansı, Radyo Televizyon Üst Kurulu ise yine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a bağlı olarak çalışacak. 
Ekonomide koordinasyonu yürütmeye devam edecek olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan?a ise, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bağlı olacak.
Demokratik açılımdan sorumlu olacak olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a ise, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Tanıtma Fonu bağlı olacak. 
Atalay ayrıca Kıbrıs ile ilgili koordinasyonu da yürütecek.
Parlamentoyla ilişkilerden sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a ise, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bağlı olacak. 
Ayrıca, 'Başmüzakereci' görevini Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış sürdürmeye devam ederken, toplu iş sözleşmelerinin koordinasyonunu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yapacak.