ABD'ye önceki gece ikinci 11 Eylül korkusu yaşatan kanlı askeri üs saldırısıyla ilgili ortaya çıkan gerçekler ülke gündemini ikinci kez sarstı. Texas eyaletinde, ülkenin en büyük askeri üssü olan Ford Hood'daki saldırıda önce üç kişi oldukları belirtilen saldırganlardan ikisinin suçsuz olduğu, “öldü” denilen saldırganın ise yaşadığı ve saldırıyı tek başına gerçekleştiren Filistin kökenli bir Müslüman olduğu ortaya çıktı. Olayla ilgili bir açıklama yapan Tuğgeneral Bob Cone, olayın soruşturulduğunu, ilk bilgilere göre saldırıyı Nidal Malik Hasan'ın gerçekleştirdiğine inandıklarını, söyledi.
Öte yandan 13 kişinin ölümüne 31'inin de yaralanmasına yol açan Amerikan ordusunun psikiyatrist subayı binbaşı Nidal Hasan'ın katliamı işleme nedenleriyle ilgili ortaya atılan iddialar tartışma yarattı.

ORDUYU MAHKEMEYE VERDİ

İlk çarpıcı açıklama saldırganın bir kuzeninden geldi. Kuzeni “ABD'li askerler Hasan'ın Müslüman adı ve etnik kökeni ile dalga geçiyorlardı. Bu nedenle konuyu yargıya taşıdı. Başka bir kamu kuruluşuna atanmayı istedi ve halen mahkemesi devam ediyor” dedi. Hasan'ın Afganistan'a gönderilmek istendiği ancak buna karşı çıktığı için böyle bir olayı gerçekleştirdiği de iddialar arasında. Ülkedeki İslami cemaatler ise saldırganın Müslüman olduğunun açıklanması üzerine sağduyu bildirileri yayınladı.

Katliam öncesi alışveriş anı kamerada

Orduda psikiyatrist olarak çalışan Hasan'ın askeri üste saldırıyı gerçekleştirmeden önce bir markette alışveriş yaptığına dair kamera görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde Hasan rahat tavırlarıyla dikkat çekiyor.

Kabil'de savaşmam

Askeri üsse saldıran Müslüman subayın Afganistan'a gönderilmek üzere olduğu bildirilirken, saldırının yapıldığı Askeri Hazırlık Merkezi'nin denizaşırı göreve gidecek askerlerin son sağlık kontrollerinin yapıldığı merkez olduğu açıklandı. Saldırgan Malik Hasan'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'deki birliğe gitmek istemediği için saldırıyı düzenlediği iddia edildi. Birlikte çalıştığı arkadaşlarına göre ise Hasan, radikal bir savaş karşıtıydı.

Orlando'da saldırgan dehşeti

Amerika, Teksas'taki Fort Hood Üssü'nde yaşanan olayın şokunu atlatamadan bir gün sonra yine aynı saatlerde bu kez Orlando'da yaşanan olayla sarsıldı. İki yıl önce çalıştığı Reynolds Smith isimli firmaya gelen ve adının Jason Rodriguez olduğu belirlenen şahıs açtığı ateş sonucu 1 kişinin ölümüne 5 kişinin de ciddi şekilde yaralanmasına yolaçtı. Gateway Center isimli iş merkezinde yaşanan olayda saldırıdan sonra polis saldırganı iş merkezinin 16. katında yakaladığı kaydedildi./yeni şafak