Suçlanan rektör yerel seçimde Antalya Belediye Başkanı olan Mustafa Akaydın.

Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri, Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın rektörlüğü döneminde, Akdeniz Üniversitesi Destekleme Vakfı'ndan A.Ü Rektörlüğü'ne her ay 5 bin TL aktarıldığını, parayla elbise, diş macunu, saç jölesi, sakız, şarap, pasta, çikolata, gibi kişisel ihtiyaçların karşılandığını tespit etti. Şok harcamalar Güzel Sanatlar Fakültesi'nde görevli bir öğretim üyesinin şikayeti üzerine ortaya çıktı. Müfettişler şikayet üzerine bağışlarla ayakta kalan vakfın 2005-2008 arası işlemlerini mercek altına aldı. 6 Temmuz 2009'da Başbakanlık'a yazılan soruşturma raporu, vakıf kaynaklarının nasıl kişisel harcamalara aktarıldığını ortaya koydu.

HEPSİ ŞAHSİ HARCAMALAR

Raporda şu bulgular yer aldı: “Üniversitede çalışan kişilere üniversiteden harcırah ödendiği halde ayrıca vakıftan da para verildiği ve Ankara'da yapılan bütçe vb. toplantılara katıldıkları, yüklü miktarda konaklama ücreti ödendiği, faturalara plakaları yazılmamış araçlara alınan benzin bedeli ve alınan elbise, kazak, ayakkabı, diş fırçası ve macunu, saç jölesi, sakız, bavul, şarap pasta gibi ürünler alındığı, çok miktarda çikolata, süt, kaymak gibi temsil ve ağırlama giderleri ile hiç alakası olmayan birçok ödemeleri ihtiva ettiği, genelde de uygulamanın bu yönde olduğu anlaşılmıştır.”

Vakfın parası tahsil edilecek

Raporda Mahmut Akbaş, Havva Yiğit, Nuray İşeri, Ali İhsan Topçu, Ramazan Çengellioğlu, İsmail Öztürk ve Hulusi Kütük'ten Ankara'da görevli oldukları dönemde harcırah aldıkları halde vakıf kasasından yaptıkları 64 bin TL'nin tahsil edilmesi, mümkün olmadığı takdirde ise vakıf yönetiminden tahsil edilerek vakfa gelir kaydedilmesi istendi.

350 rektöre hediye tablo

Soruşturmayla ortaya çıkan bir başka çarpıcı harcama da Üniversitelerarası Kurul toplantısı için Aralık 2007'de Antalya'ya gelen rektörlere verilen 350 tablo. Raporda “Türkiye'de 350 rektör olmadığına” dikkat çekiliyor. Soruşturmada Akaydın'ın yanısıra sekreteri, güvenlik müdürü, koruması, protokol müdiresi ve şoförünün cep telefon faturalarının da vakıftan ödendiği belirlendi. Söz konusu kadro Akaydın'la birlikte belediye transfer oldu./yeni şafak